13. februar 2007 - 13:58Der er
15 kommentarer og 1 løsning
Ram forklaring
Vil gerne have forklaret hvad de foskellige spec. på en RAM-blok står for. Og hvor meget ram kan man sætte i sin PC. F.eks. en PC med en 700 Mhz processor.
RAM er en slags midlertidigt lager, som ens PC kan lagre oplysninger, som dog forsvinder når man slukker sin PC.
Hvad er det PCén gemmer i RAM hukommelsen? De oplysninger, der lagres i dine RAM, er de applikationer (programmer) du har åbne. RAM er et hurtigt arbejdslager, alt data ens pc bruger og dermed bearbejder lagres under drift.
Det smarte er, at når man åbner et program, så hentes den i ens Ram lager og videre til harddisk. Mens man så bruger programmerne, findes det jo så i ens Ram lager. De fleste har nok lagt mærke til at når man først har haft et program åben og haft det lukket igen, åbner det meget hurtigt. Det er bl.a. det det midlertidige lager bruges til.
Mange er i dag meget i tvivl når de står og skal investere i nye RAM. Mulighederne er store, og det kan være svært at finde ud af hvilke der vil være optimale for en selv.
Man vil altid støde på begreber som:
* Cas Lantency * Pins * Hastighed * DDR1 * DDR2
CAS latency Folk som gør meget i at overclocke, skal være meget opmærksomme på bl.a. CAS Latency. Som jeg skrev før overføres data til det midlertidige lager, og i Ram er det indlagt nogle små intervaller kaldet lantency med det formål at det hele skal kunne følge med og at der ikke opstår små fejl i overførelsen til lageret. Overclockere søger selvfølgelig så lav en cas lantency som muligt da desto mindre delayes desto hurtigere overførsels hastighed. Selve forsinkelsen betegnes ofte som bl.a. CL2.5 eller CL2. Desto mindre tallet er, desto bedre. Ram med lav cas lantency som CL2 kan i det fleste tilfælde klare en meget højere MHz og derfor oplagte til folk der clocker, eller generelt folk der ønsker meget hurtige Ram.
Metoden til at se hvor hurtige en Ram type man sidder med er ved at se på hvor lang en wait state man har. Som forklaret tidligere er lave tal bedre. Et eksempel:
5-1-1-1 er jo lavere end f. eks. 5-2-2-2. De 4 tal på række er at man læser i Ram’ene i det man betegner burst. Det vil sige at når dataen hentes fra ens lager, så henter man den fra fire adresser som ligger lige efter hinanden. Når CPUén henter den data starter den selvfølgelig fra adresse 1 som tager længst tid. Når den først har hentet den data, ved den hvor den skal kigge, og derfor tager de næste 3 ingen tid, da den allerede kender adressen den skal hente fra. Derfra begrebet 5.1.1.1 o.s.v.
Pins Dem er der ikke meget at fortælle om. Pins er tilslutnings måden i selve DIMM (soklen) på bundkortet, og RAM klodsen. SDRAM har 168 pins, og har 184 pins.
Hastighed RAM køre ved mange forskellige hastigheder, som altid angives MHz. Desto højere MHZ Desto hurtigere læse og skriver den dataen. Man ser det på typen der måske hedder PC166 som selvfølgelig vil sige den er på 166MHz o.s.v. Ved de nyere typer som DDR angives det med bl.a. PC2100 PC 2700 o.s.v. Her er PC2100 så 266HMz PC3200 400MHz m.m. Selvfølgelig skal ens bundkort så kunne understøtte hastigheden på ens RAM. Man derfor så IKKE smide PC3200 RAM i et bundkort der kun understøtter op til PC2100. Den anden vej går det ofte bedre, man kan i mange tilfælde bruge hurtigere RAM i langsommere bundkort. Dog vil jeg altid anbefale at benytte den hurtigste type som ens bundkort understøtter. Men skal dog være klarover at smider man 2 forskellige hastigheder i, vil det altid være den sløve der dominere.
DDR DDR betyder "Double Data Rate" og er en klart forbedret type end tidligere. DDR kan overføre ens data dobbelt så hurtigt. Vi har valgt at linke til forklaringen for at nemmere gøre det for alle parter da vi nok vil gøre det for kompliceret ellers. Her beskriver forskellen mellem statisk og dynamisk.
Statiske Ram er hurtigere end DDR, netop fordi statiske Ram ikke heletiden skal have sin hukommelse genopfrisket. Dog er statiske RAM dyrere. DDR RAM er i dag den mest udbredte type, og virker på hovedparten af alle maskine.
DDR2 Hastigheden indenfor DDR1 er efterhånden nået, og nye RAM typer er kommet på gaden i form af DDR2. Måden dataen overføres er ikke ændret, derimod er hastigheden for alvor blevet peppet op DDR1 på 200 MHz skal ofte have en eller anden form for køling hvorimod DDR2 ved 266 MHz er i stand til at fungere ganske godt uden køling. Her kommer heatspreding ind.
Der er ikke så meget andet relevant. Evt de bliver forsynet med max 2.5V og du har ét modul med 1 x 512MB. PC3200 er = 200MHz og da det er DDR skal du gange frekvensen med 2.
PC2700/DDR333 overfører 2,7 GB/s, PC3200/DDR400 overføre 3,2 GB/s mens den sidste nye type DDR, hedder PC4000/DDR500, og kan overføre 4,0 GB/s. Du kan læse mere om de forskellige rammodulers hastighed, i vores artikel om Databusser
Måske nok, men nok bedre at holde sig til facts end gætterier :D
Du må sige til beamster ;D
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.