Måske kan dette her være en hjælp:
TTL (Transistor-Transistor-Logic) var den første generation 'logik' kredsløb og arbejder kun ved 5V (+/-5%)! Den er ret strømkrævende, rimelig hurtig, men er overhalet af Mos baseret teknologi på grund af deres lave strømforbrug og anvendes praktisk taget ikke længere.
CMOS er baseret på transistorer af 'Metal Oxide' typen og er karakteriseret ved lavt strømforbrug. Den arbejder ved spændinger fra 3-18V(20V) men er langsommere end TTL og kan kun trække relativ 'lette' belastninger. Denne type anvendes kun i beskedent omfang endnu.
HCMOS er også baseret på 'Metal Oxide' transistorer og har derfor et lavt strømforbrug omend noget større end CMOS! Den arbejder ved spændinger fra 2 til 6V og matcher nogenlunde TTL logikken mht. hastighed og evne til at trække belastning. Den kan således belastes hårdere end forgængeren CMOS.
HCMOS kunne dog ikke følge med tidens krav om højere og højere hastighed, så den fik en afløser, Advanced CMOS, som National Semiconductor kaldte 'FACT'. Det er fortsat MOS teknologi, men der er gjort meget for at øge hastigheden. Således er FACT typisk 2-3 gange hurtigere end HCMOS og kan belastes med +/-24mA. Den arbejder også ved 2-6V i lighed med HCMOS. Der findes (fandtes?) også en special familie kaldet ECL, men den er du jo ikke blevet spurgt om. Jeg ved ikke om dette link er fyldestgørende nok for dig, men her får du det:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/electronic/logfam.htmlI dag er der ikke mange omend nogen som designer bare lidt større logiske kredsløb med en af disse logik familier. Man vil designe med programmerbar logik i stedet. En interessant undtagelse hvor man fortsat anvender logik er der hvor man har behov for blot én logisk funktion - så kan man få de såkaldte 'single gates' som kun indeholder en enkelt simpel funktion (INV, AND, OR). De er blevet ret populære fordi de let kan indskydes i et signal og ikke fylder meget på printet.
Mvh. Slabp