en modstan fra styrebenet til basis på en transistor der er kraftig nok til den strøm som der kræves for at holde relæet trukket, samt en diode over de 2 tilslutninger på relæet for at tage de transienter der skabes når relæet skifter fra on til off.
modstanden skal beregnes ved IC (den strøm igennem transistoren kollektor / emitter) / med HFE (strøm forstærkningsgraden for transistoren, den strøm du nu har er f.eks 150 mikro amp. læg 10% oveni og spændingsfaldet over modstanden skal så være 4.3 volt / med den strøm du netop har beregnet.
hfe for en BC547 er ca 250-300 synes jeg at kunne huske noget om hehe, en triac kan du er ikek velegnet, pge den måde den er lavet på, og SLET ikke til lyd, (den åbner først når spændingen på gate er over 30 volt såvidt jeg husker)
øhh du har fået svar og et så præcist sar som du kunne ønske dig, og nu spørg du så om andre ting der ingen relevans har til dit spørgsmål ?
det er 2 vidt forskellige ting du spørg om nu, og derfor vil jeg ike svare yderligere, så kan du oprette et nyt spørgsmål hvor du spørg om hvordan en triac opsætning ser ud (for min skyld behøver du ikek udlove point) men nægter at sidde og svare på ting der ikke blev spurgt om i spørgsmålet *S*
fra dit styre ben til modstanden og til basis på transistoren, emitter skal direkte til stel, fra collektor til det ene ben på relæ spolen og den anden side af relæet til plus, du skal derefter montere en diode med anode til + og katoden til samme sted som du har monteret collector, således kortslutter den modsat rettede spænding peak der genereres af spolen i dioden og smadrere derved ikke din transistor.
det du skal vide er hvad dit relæ trækker af strøm når det er trukket, den strøm / du emd 230/300 som er trnasistorens strømforstærkning, og det tal du finder frem til er den strøm basis skal brug for at åbne transistoren, så for modsatnden er de 5 volt i udgangspænding - B-E diode spændings faldet (som er 0.7 volt på en bc547) = 4.3 volt, de 4.3 voilt deler du emd den basis strøm du har udregnet og så ahr du modstanden størrelse,har du ikek en modstand der passe vælg en der er lidt mindre
den formel du kommer med der kan jeg ikke genkende fra mine lærebøger, jeg har givet dig den mest præcise og korrekte formel for beregningen, ovenstående er kun en finger regel (og giver kun en størrelse som er nogenlunde indenfor området) men 11 k er for meget.
Jeg har tit brugt en BC547 til at trække et relæ, det jeg har gjort var at sende 5 volt igennem en modstand på 1k ohm til basis af transistoren. På kollektor af transistoren er 12 volt'en forbundet og på emitteren er relæets plus sat på. Over relæet har jeg sat en diode for at beskytte mod transienter. Det har virket upåklageligt for mig. En bc547 svinger ufatteligt meget i hfe værdi, og derfor ville jeg undlade at regne for meget på det, og mere betragte den som en kontakt :)
Eneste rigtige løsning. Det kommer så bare til at virke modsat xited's krav. On ved 5V og Off ved 0V. Men det burde altså være det mindste problem i sagen .. inverter udgang i MCU'en. Eller vend betingelsen for udgang = H.
Der KAN godt bruges en Triac men det kræver en hel del indsigt i at forsyne (støjfrit) en MCU direkte fra Nettet. Alternativt kunne du bruge en af de fiks og færdige SSR fra Crydom.
->wolfborn, det virker sikkert, men screem_brille's løsning er den rigtige. Har du relæ spolen på emitteren, så vil du have en spænding på emitteren og transistoren vil ikke være helt åben. Så afsættes der effekt i transistoren og det ønsker vi jo ikke. Når den bruges som switch er det vigtigt at den er helt åben, altså rigelig med basisstrøm. Hvis vi regner med hFE, så skal min. værdien bruges for at være på den sikre side. Desuden aftager hFE ved stor belastning, men for bare at trække et relæ behøver man ikke de helt vilde udregninger.
Det går faktisk heller ikke galt. Du bruger 230 for hFE, brug de 110 istedet. For at være på den sikre side, så vælg en modstand der er ½ så stor, altså 4-5KOhm. I databladet står der (om jeg husker ret) at basis strømmen kan være max 5 mA, så selv med 1-2KOhm sker der ikke noget. Collectorstrømmen har du udregnet med det relæ du vil bruge, altså 48mA når spolen har en modstand på 250 Ohm.
Du burde nok alligevel flytte din belastning på relæet med, således at du afbryder de 230 V. For komponenterne har det ingen betydning, men det er lidt mere farligt som det er nu. Når du afbryder på nul, så er din lampe eller motor slukket, men der er stadig 230 V på. Hvis folk piller og tænker at der er slukket, så får de en grim overraskelse hvis de sætter en finger på terminalen med fasen.
Der er sikkert også en eller anden indikator på relæet, så man kan se om det er trukket, så du behøver vel rent faktisk ikke lysdioden. Det er naturligvis nemmere at se.
- D2 skal lyse når relæet er sluttet - D3 (som ikke er placeret endnu) skal lyse når et apparat er tilsluttet! (Eller ikke tilsluttet! - Begge løsninger er OK)
På den måde vises om relæet har reageret, og om det har haft effekt på nogle tilsluttede apparater...
Det var vist en trykfejl, der skulle stå ned. Altså de 230V på relæet og derefter til belastningen. Så er der ikke spænding på din belastning når relæet ikke er trukket. Det kan godt være jeg har misforstået din tegning en smule, kan det passe at du ikke har tegnet belastningen på efter relæet? Undrede mig bare over at der sad noget over relæet.
For at få dioden til at lyse når der er en belastning, så skal du måle på strømmen. Det bedste vil nok være at lave en vikling omkring ledningen, der vil så være en spænding på når der løber en strøm. Det er lige meget for relæ og belastning hvor tingene sidder, men sætter du din finger på nul og på en fase, så kan jeg garantere dig for at du mærker en forskel :) Jeg tænker mest på en fast installation, her er det bandlyst at afbryde på nul. Pæren er slukket, men der er stadig en fase på og altså lidt farligt.
Men ok, hvis du tilslutter det en stikkontakt, så er det naturligvis lige meget, da der ikke er garanti for at du vender stikket ens alle gangene. (med mindre du har jord ben)
For at se om der er en belastning, bliver du nødt til at måle på strømmen på en eller anden måde. Sætter du en modstand ind i serie med belastningen, så kan du hurtigt blande dine 230v sammen med din 5v forsyning til processoren og DET er du ikke interesseret i. Fra en vikling skal du ensrette signalet, det er jo ac. Det skal forstærkes, så en lille strøm giver fuldt udslag efter forstærkeren. Så kan du trække en LED, når forbruget er over f.ex. 10mA. En schmidttrigger kan gøre tricket.
D1 skal være der ja. Relæspolen inducerer en spænding den modsatte vej når den mister spændingen, den spænding kan ødelægge transistoren, derfor er dioden der til at kortslutte. D2 skal så vendes om, det er din lysdiode. Der skal strømmen løbe i lederetningen før den lyser. Du kan prøve om lysdioden lyser kraftigt nok, ellers må du gøre din modstand (R2) lidt mindre. Som det er nu er der ca 11 volt over modstanden på 1KOhm, det giver en strøm på 11mA
Jeg tror screem_brille mente den anden diode. Kan huske at den vist vendte forkert på et tidspunkt i en af de første tegninger.
Her står lidt generelt om placering på printplader. http://www.expresspcb.com/ExpressPCBHtm/Tips.htm Det er lige meget at det er 230V for tykkelsens skyld, det er strømmen der afgør det. Banerne skal så være lidt tykkere, 1200W svarer til ca 5A. Der er angivet 0.1" for 4A, altså ca 2.5mm. Du kan fortinne banerne som ekstra sikkerhed. Men sæt dine ben på relæet, så tæt på ledningsudtaget til stikkene, som muligt. Ellers skal det nok virke. Du skal nok overveje at sætte en sikring ind ved de 230v. Du har jo ingen garanti for at der ikke bliver tilsluttet noget der bruger mere. Du kan jo risikere at nogen tilslutter en føntørrer eller andet varme der bruger meget strøm. En lille finsikring med holder kan du købe til ingen penge.
Hvis du vil have en grænse på 1200W, så kan du bruge en 5A træg sikring. En kortvarig højere belastning sker der ikke noget ved, det er kun hvis der bliver tilsluttet noget der bruger 10A at der kan blive problemer. Sættes det i en stikkontakt, kan du risikere at den er forsikret med 13A og så kan du brænde relæ eller printbaner af, hvis det er dimentioneret efter 1200W. De 1200W er lige på grænsen, det relæ du har vist, kan klare 5A, ved 220V giver det 5,46A
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.