04. juli 2004 - 17:12Der er
28 kommentarer og 1 løsning
hvad for en linux skal jeg vælge
jeg har en gammel 166 med 48 mb ram som jeg vil prøve at instalere linux på har ikke arbejdet med linux før så hvad for en linux skal jeg vælge til denne maskine og hvordan kommer jeg igang hvordan skal harddisken formateres osv. er som sagt helt ny på det område så jeg ved ikke noget om det
Du får ikke nogen god Linux oplevelse med den beskedne hardware der. I hvert fald kan du godt glemme at køre en grafisk brugerflade, og hvis du forsøger alligevel, så skal du i hvert fald ikke komme og melde tilbage at linux er noget møg. Når alt kommer til alt så kan man jo også i teorien installere Win2000 på en 133mhz maskine med 64mb ram, men.... ;P
Surt den ikke kan boote fra cdrom drevet da det nok mere er http://tyge.sslug.dk/knoppix/ du burde kigge på - Alternativt teste det på din standard PC eftersom Konppix/Dappix ikke installere noget på harddisken.
larsgodt: Linux er et modulært operativsystem, hvor du har mange ting at vælge imellem. Således har du feks mulighed for at bruge flere forskellige grafiske brugerflader, i modsætning til windows hvor du kun kan benytte een. Når Arne siger "console" så mener har Linux modstykke til en DOS kommandoprompt.
Hvis du insisterer på at køre linux på din lille P166, så ja. Du skal regne med mindst 64, helst 128, gerne 256 MB RAM til at køre med grafisk brugermiljø på Linux. Den bruger RAM'en på en anden måde end windows gør. En RedHat9 med 128 MB ram kører _meget_ hårdt på sin swap.
En så lille maskine er svær at få Linux til at køre på. Den kræver noget mere arbejde end en gængs lille desktop-PC af nyere dato gør, og du bliver formentlig også stillet overfor nogle valg vedr. hvilke pakker der skal fravælges i installationen af RedHat før det vil køre. Husk på forskellen her; Windows installeres som råt styresystem (med mediaplayer, IE og OE), RedHat installeres som komplet pc med office-pakke, browser, e-mailklient, servermoduler, masser af drivere til alt muligt underligt, og også en håndfuld spil. Du skal regne med, at en gennemsnitlig RedHat Desktop installation fylder godt 1 GB.
For brugervenlighedens skyld, vil jeg anbefale dig Mandrake Linux som startsted. Mandrake har længe været i front mht. brugervenlighed og grafiske, letforståelige miljøer til komplicerede konfigurationer, og de har også et _meget_ stort supportsite, skrevet til netop nybegyndere. Vil du hellere have en linux du bare skal se lidt på uden at installere den, vil jeg også som brascoe ovenfor, foreslå Knoppix.
... men under alle omstændigheder, prøv at finde en større PC - ellers gå på udkig efter en _meget_ gammel linux. Nutidens distributioner er ikke lavet skrabede som udgangspunkt, fordi moderne maskiner sagtens kan trække de store, flotte (og tunge) grafiske brugerflader.
arne_v: Jeg er fuldstændigt enig med dig, men jeg mener ikke console mode er et godt sted at starte for en nybegynder, hvis vedkommende ikke er vant til bash's kommandostruktur. Der ville jeg hellere give nybegynderen en grafisk distro, så han lærer terminologien. Der vil selvfølgelig komme noget console ind i billedet før eller siden, men har man terminologien for de fleste ting på plads, er man noget bedre stillet.
larsgodt: Den maskine lyder for mig _noget_ bedre at starte med linux på. Jeg har selv fedora kørende på en næsten tilsvarende (det navn, RedHat føres under nu), og mener selv det går fint. ;-) Den vil ikke spille de fede spil eller noget, men du får absolut fornemmelse af hvad linux kan uden for meget ventetid.
Hvordan tror du folk lærte EDB inden de grafiske bruger grænse flader blev opfundet ?
Man gik igang og lærte det. Og folk er altså ikke dummere idag end de var for 20 år siden.
Hvis man skal lære Linux fordi ens arbejdsplads skifter til Linux - ja så er det på med Gnome, OpenOffice, Mozilla og klikkeriet.
Men hvis man skal lære Linux fordi man vil lære noget om Linux og hvorfor det er anderledes end Windows, så mener jeg at man skal lære at begå sig i bash.
Indrømmet det tager lidt tid og en utålmodig bruger giver op. Men den ihærdige lærer faktisk noget.
Jeg husker udmærket hvordan jeg selv lærte dos, basic scripting og hvad der ellers var til dengang. Men dengang for 20 år siden var læren om og brugen af computere også forbeholdt rigtige nørder. Man skulle have viljen til at lære det - ellers faldt man simpelthen af. Forskellen mellem datidens og nutidens brugere er stor. I dag, hvor de fleste er flasket op med Windows brugerfladen, forventer de at have grafisk miljø og let adgang til de mest gængse funktioner.
Givet, hvis man absolut insisterer på at lære det hele fra bunden af, lærer man mest ved at starte med bash, og gå videre derfra. Det er der bare ikke mange der gør, for forventningen til et operativsystem i dag er, at skal det blive til noget, skal det også have grafisk miljø. Det har selv *bsd-folkene indset.
på www.linuxbog.dk er der en bog der hedder friheden til at lære unix. Når du har læst den vil du godt kunne begå dig nogenlunde i tekstmode
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.