Hvordan får jeg lavet den, sådan at hver diode blinker 3 gange i hver cycle? Sådan at LED1 laver blink blink blink LED2 blink blink blink og sådan kører det bare.
Altså, strengt taget, så kan du godt montere en AMV på hver af de to udgange (plusbenet på LED1 og LED2), så den går ind foran R3 og R4. Det giver et timing-problem, men hvis det ikke er strengt nødvendigt at lysdioderne blinker præcis tre gange hver gang, så er det acceptabelt.
For at eksemplificere: AMV1 giver en halv "rotation" i sekundet så der udgangsspænding på udgang 1 i ét sekund, hvorefter det skifter og der er spænding på udgang 2 i ét sekund. På udgang 1 sættes så AMV2 (som er identitisk med AMV3) som generer tre rotationer i sekundet. (dermed ville der komme tre blink på LED1 i et sekund).
Så benyttes LED1 på AMV2 og LED1 på AMV3 til dine blink.
Ja det er tydeligt nok. Jeg havde selv tænkt på samme løsning, men det giver jo unægtelig et noget størrer print. Og problemet er timingen som du selv siger.
Men hvordan kan det ellers laves?? Er åben for forslag...
Hehe, du skal se... Hvis du begiver dig ud i digitalteknik, så bliver dit print sikkert endnu større, og under alle omstændigheder mere kompliceret. Det er i sandhed dit valg, men jeg skal gerne assistere, hvor jeg nytter.
Jamen du må meget gerne hjælpe lidt. Jeg har selv fundet frem til lidt på nettet, og er stødt på noget ved navn NE 555. Kan man lave det ved hjælp af sådan en??
Jeg havde selv gået efter den som jeg omtalte før. Hvis du har en AMV i en IC, så er det heller ikke voldsomt avanceret at smide det hele op på et print... Tror jeg.
En mulighed, eller lidt at tænke over: En 555 som clock oscillator en 4518 som tæller og en 4515 som 4 til 16 decoder. Hver anden udgang på 4515 forbindes sammen med en diode, således at 3 udgange er samlet. -SCB
Udgang 3, 5 og 10 kobles til en 3-input NOR gate (74HCT27). Udgang 4 og 6 kobles til XOR gate (74HCT86). Udgangene på hver af disse gates kobles til til NAND gate (74HCT00). Udgangen på NAND gaten kobles til en modstand på 220 ohm i serie med en LED, hvor katoden lægges til stel. Tilsvarende for den anden LED.
Hvor får du den max tilladte strøm fra? Transistorene kan klare omkring 100 mA, hvis du vil have en anden strøm gennem dine led, ændre du bare 120 ohm til noget andet. Du kan sagtens sammenkoble de 3 emittere uden problemer. De logiske tilstande er stadig veldefinerede, det er der ikke ændret på. -SCB
Du kan betragte udgangen som en spændingsgenerator, der er belastet så hårdt, at den leverer en kortslutningsstrøm, som svarer til den max. tilladte strøm ud af udgangen. I det tilfælde afsættes hele effekten i udgangens indre modstand Ri med en spænding over LED og ekstern modstand på 0 volt - et langt fra veldefineret logisk niveau, specielt i betragtning af, at udgangen en ON.
Sikke dog noget sludder.... Hvorfor tror du at der er monteret en emitterfølger på udgangen, fordi du så opnår en strømforstærkning på typisk 100 gange, og hvad er problemet så? -SCB
PIN 8 på begge 74HCT164 kredsene er IKKE forbundet med CLK på 74HCT74 (U3:A). Der skal naturligvis være forbindelse mellem PIN 8 og CLK. Beklager fejlen.
*********************
Når kredsløbet starter op, er MR (Master Reset) LAV, Set på F/F (U3:B) er HØJ og inverteret Q er LAV.
Dermed er udgangen på XOR gaten (U4:B) LAV, fordi PIN 6 på 74HCT164 (2) er LAV. Indgangen på 74HC14 er LAV indtil C1 er opladet til et spændingsniveau, der trigger indgangen HØJ og dermed udgangen LAV.
Da 74HC14 efterfølges af endnu en 74HC14, vil udgangen på denne og dermed MR være HØJ. Nu skifter inverteret Q på U3:B fra LAV til HØJ. Da XOR gatens ene indgang nu er HØJ og den anden LAV, skifter XOR gatens udgang fra LAV til HØJ.
Nu er PIN 2 på 74HCT164 (1) kredsen HØJ, og med en klokpuls på PIN 1 på samme kreds overføres en HØJ bit på den stigende flanke af klokpulsen (PIN 1 og 2 på kredsen er en AND gate). Den overførte bit gør PIN 3 HØJ og dermed trigges klokindgangen på U3:B til HØJ, så inverteret Q skifter til LAV. Det medfører at U4:B skifter til LAV på sin udgang. Da PIN 2 på 74HCT164 er LAV, så kan der ikke længere overføres nogen HØJ bit fra PIN 1 til PIN 3.
Nu løber den HØJE bit gennem PIN 3 - PIN 13 med en afstikker til til PIN 1 på 74HCT164 (2) kredsen, når den når så vidt. Derefter fortsætter den fra PIN 3 - PIN 6 på 74HCT164 (2) kredsen (og videre til PIN 13, hvor den "dør ud"). Da den kommer forbi PIN 6, så trigger den indgangen på 74HC14 (U2:C) HØJ
og dermed dens udgang og Set på U3:B LAV. Ligeledes trigger den U4:B HØJ på dens udgang, fordi den ene af indgangene på U4:B ligeledes er HØJ. Dermed kan hele sekvensen starte forfra.
PIN 3, 4, 5, 6 og 10 på 74HCT164 (1) kredsen sender den HØJE bit ind på de enkelte indgange i kombinatorisk kredsløb med sekvensen:
PIN 3 ON/OFF = LED1 ON/LED1 OFF
PIN 4 ON/OFF = LED1 OFF/LED1 OFF
PIN 5 ON/OFF = LED1 ON/LED1 OFF
PIN 6 ON/OFF = LED1 OFF/LED1 OFF
PIN 10 ON/OFF = LED1 ON/LED1 OFF
Tilsvarende for LED2, da der gælder det samme kombinatoriske kredsløb.
Bemærk PIN 11, som ikke tilsluttet noget som helst. Det giver den fornødne pause mellem det sidste blink på LED1 og det første blink på LED2.
"RUN/RESET" switchen: Når den er åben, kører sekvensen af blinkende LED'er. Når den er lukket, så resettes F/F U3:B og begge 74HCT164 kredsene. Dermed slukkes LED1 og LED 2, indtil switchen igen åbnes og sekvensen dermed starter forfra.
Når C1 kortsluttes i forbindelse med reset, så virker R1 som en shuntmodstand, der mindsker kortslutningsstrømmen gennem modstanden, så spændingforsyningen ikke belastes nævneværdigt.
Modstandens normale funktion er - sammen med C1 - at fastsætte tidsforløbet fra reset til run.
Hvorfor dette tidsforløb?
De relevante kredse resettes i en glidende overgang, så kontaktprel undgås i forhold til en løsning bestående af udelukkende af en switch. Med den glidende overgang undgås støj på reset indgangene.
Kunne jeg overtale coldplay til at lægge et lille svar?
- Rasmus!
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.