01. maj 2019 - 12:53Der er
15 kommentarer og 1 løsning
Beregning af udsving
Hvis jeg har en pind på 1 meter der står lodret 90 grader på, lad os bare sige på gulvet, det er lige meget. Hvor stort er udsvinget fra pindens topplacering og ud til siden, i toppen af pinden, hvis pinden tiltes med 2 grader?
Jeg kender ikke de matematiske begreber her, så det er ikke sikkert det er forståeligt.
Det er en ganske nem beregning med sinus. Sin(90°) er 1. Træk to grader fra (eller læg dem til, det er ligegyldigt når vi regner fra 90°), så har du 88°, Sin(88°) er 0,9994 Dvs. højden er nu 0,9994 ganget med den oprindelige højde da den stod lodret. Så kan du trække det fra den oprindelige højde for at få forskellen.
Du kan finde omkredsen af en cirkel ved at sige 2 gange Pii gange r. (radius) Da 2 grader er en 180 del af omkredsen kan du den vej finde ud af hvor stort stykket er.
Det er stadig højden. Hvis vi igen tager 88° som eksempel - altså to grader fra lodret, og hvis vi siger at din pind er 30 cm høj, så er beregningen: cos(88°) = 0,0349 30 cm x 0,0349 = 1,047
den har bevæget sig ca 3,5 cm på cirklen, men sikkert godt 1 cm hvis man bruger det lodrette plan som slater har regnet ud. Kan ikke blive klog på hvilket tal du skal bruge??
Nej sin/cos er det vandrette eller lodrette plan altid. I dit eksempel har pinden bevæget sig x cm i en præcis vandret linje fra udgangspunktet. Hvis du vil have den afstand spidsen af pinden har bevæget sig, inkl buen omkring cirklen, så skal vi ud i en endnu simplere beregning ved at gange med pi.
Vil du have fugleflugtslinjeafstanden fra spidsen af pindens gamle position til den nye, skal vi bruge både sin og cos plus pythagoras.
#13: Ja, jeg opfandt mit eget hypotetiske eksempel til udregningen, da jeg glemte opretter allerede havde nævnt det. Men da det er et simpelt gangestykke, gør det ikke den store forskel.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.