Artikel top billede

TDC's konkurrenter slås om lejeprisen i TDC-nettet

Prisen for at leje sig ind i TDC's net skal reguleres, men TDC's konkurrenter er langt fra enige om hvordan.

Skal det være dyrt eller billigt for en bredbåndsudbyder at leje sig ind i TDC's netværk?

Netop dette spørgsmål er TDC's konkurrenter uenige om, og det kan blive et af de punkter, som politikerne skal forhandle om i udarbejdelsen af et nyt teleforlig. En proces, der så småt er ved at tage fart, efter at daværende videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité i januar afleverede sin rapport.

Elselskaberne, der leverer fiberbredbånd, ser fordele i, at lejeprisen i TDC's fastnet stiger, mens et teleselskab som Telenor gerne ser, at prisen falder. Dermed er fronterne trukket op.

Dansk Energi, der er interesseorganisation for elselskaberne, peger på, at incitamentet til at bygge et alternativ til TDC's infrastruktur forsvinder, hvis det bliver billigere at leje sig ind på TDC's kobber, som det gamle telefonnet består af.

"Politikerne skal vide, at lavere engrospriser på kobber ikke kommer uden regning. Hvis prisen bliver reguleret længere ned, så kan det blive meget svært at få en forretning ud af at bygge en infrastruktur som et alternativ til TDC's net. Det vil gå ud over konkurrencen og adgang til højere hastigheder på bredbånd," siger chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi.

Henviser til rapport

Det argument holder dog slet ikke, lyder det fra Telenors kommunikationschef, Christian Wulff Søndergaard. Ifølge ham er løbet kørt for et landsdækkende alternativ til TDC's net. Ikke mindst efter TDC købte DONG's fibernet i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Han fremhæver i stedet, at priserne for at leje sig ind i TDC's kobbernet skal ned, så bredbåndsudbyderne i stedet konkurrerer på tjenester i TDC's net.

"Vi får frigjort nogle ressourcer, som vi kan investere i infrastruktur, hvis vi på den korte bane får sat fokus på den tjenestebaserede konkurrence. Det kan på den lange bane give en alternativ infrastruktur," siger Christian Wulff Søndergaard.

Samtidig henviser han til en undersøgelse, som Copenhagen Economics udarbejdede i 2008. Heri skriver konsulenthuset blandt andet:

"Vi vurderer, at det vil øge konkurrencen og potentielt sænke forbrugerpriserne på bredbånd, hvis reguleringen ændres, så den servicebaserede konkurrence får bedre vilkår."

"Alternativet vil sandsynligvis være en mindre effektiv konkurrence, fordi den infrastrukturbaserede konkurrence er utilstrækkelig, og der ikke er udsigt til, at der ændres ved det inden for den nærmeste årrække."

Dansk Energi: Lav pris overlader udbygning til TDC
I dag er TDC på grund af sin stærke markedsposition tvunget til at holde sit kobbernet åbent for fremmede udbydere, og lejeprisen er fastsat af IT- og Telestyrelsen. Det sker via den såkaldte LRAIC-model fra 2003, der beregner lejeprisen ud fra en lang række parametre som eksempelvis rente, kobberpriser og drift.

"Oprindeligt var der andre trappetrin aftalt for LRAIC-modellen, men det blev ændret undervejs. Tjenesteudbyderne i TDC's net har været inde for at trykke prisen, fordi de selvfølgelig vil have et højere dækningsbidrag på ADSL," siger Christian Berg.

Telenor: Vi er rejst tilbage til monopol-dagene

Hvorfor tror I, at det vil ændre noget, hvis det bliver dyrere at leje sig ind på det rå kobber?

"Det er den simple betragtning, at hvis det bliver endnu billigere at leje sig ind, så falder prisen på detailproduktet yderligere, og det vil trykke markedet yderligere for alle. Det gør det sværere for andre at udrulle en alternativ infrastruktur, for det kræver en form for indtjeningsmulighed," siger Christian Berg.

Men andre argumenterer for, at det er fint nok, at vi har tjenestebaseret konkurrence i TDC's net. Er det da ikke det?

"Den holdning er da helt legitim, men så må man samtidig sige, at udbygningen af nettet er helt op til TDC og selskabets strategi alene. Hvis udbyderne i nettet ønsker at tilbyde højere hastigheder, så kræver det, at TDC udbygger sit netværk. Det kan da være bekymrende, hvis hele udbygningen kun er op til TDC, og ét selskab dermed kan diktere noget så vigtigt som udbygningen af en digital højhastighedsinfrastruktur i Danmark," siger Christian Berg.

LRAIC-modellen viser udsving siden sin ikrafttrædelse i 2003, men korrigeret for inflation er der dog tale om et fald i prisen fra 2003 til 2010.

Telenor: Telepolitikken har fejlet
I sit høringssvar til Højhastighedskomiteens rapport, som blev iværksat af daværende videnskabsminister Helge Sander (V), giver Telenor udtryk for, at den danske teleregulering af TDC's netværk har slået fejl.

TDC's køb af DONG's fibernet var det sidste søm i telepolitikkens ligkiste, vurderer Telenor.

"Vi er således tæt på at være vendt tilbage til udgangspunktet fra dengang, man begyndte liberaliseringen af telemarkedet," skriver Telenor i sit høringssvar.

Telenor argumenterer for, at muligheden for et landsdækkende alternativ til TDC's net forsvandt, da DONG-nettet kom i TDC's hænder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering