Artikel top billede

Lars Ballieu Christensens RoboBraille gør tekster tilgængelige for blinde via nettet.

Dansk handicap-it vinder international pris

Dansk it-tjeneste til synshandicappede har høstet endnu en international anerkendelse.

Danske RoboBraille, der udvikler en gratis it-tjeneste til synshandicappede, har vundet endnu en europæisk hæderspris.

Europa Kommissionens e-Accessibility pris, der er en del af kommissionens e-Inclusion Awards 2008, handler om at gøre digitale informationer tilgængelig for alle.

Prisen skal skabe opmærksomhed om god praksis i brugen af it- og kommunikationsteknologier, og være med til at tackle social og digital udelukkelse for handicappede.

RoboBraille er en e-mailbaseret tjeneste, der på få minutter oversætter dokumenter til enten syntetisk tale eller forkortet punktskrift.

Dermed gør tjenesten ellers utilgængelige elektroniske tekster anvendelige for mennesker med synshandicap eller læseproblemer.

Tjenesten er gratis for ikke-kommercielle brugere og understøtter i øjeblikket dansk, engelsk, fransk, italiensk, portugisisk, græsk og litauisk.

Vundet flere priser

Der følger ikke en sum penge med prisen, men den fortsatte finansiering af tjenesten vil gå en lettere fremtid i møde med prisen på kaminhylden.

"Der er ingen tvivl om, at en pris som denne signalerer anerkendelse, og dermed giver os legitimitet i forhold det politiske system, de offentlige myndigheder og private virksomheder," siger Lars Ballieu Chrisensen, som har udviklet RoboBraille-tjenesten sammen med Synscenter Refsnæs.

"Prisen åbner nogle døre for os og giver os en masse positiv opmærksomhed. Det kommer os forhåbentlig til gode, når vi skal finde midler til at videreudvikle RoboBraille", siger han.

RoboBraille har to gange tidligere vundet internationale priser, nemlig British Computer Society's pris for Årets Projekt 2007 og den italienske Well-Tech Award i april i år.

Oversætter alle filformater

Tjenesten er udviklet med tanke på at hjælp blinde i den digitale verden. Men den kan også hjælpe personer med læsehandicap.

"Vi har lige nået et kæmpe skridt, og kan nu også oversætte jpg-, tiff-, gif- og alle typer af pdf-filer. Det betyder, at man kan scanne en avisartikel ind og sende som vedhæftet fil til RoboBraille, som, afhængig af hvilken konto, man sender den til, kan man få en lydfil eller punktskrift retur," forklarer Lars Ballieu Christensen.

Læsehastigheden er vigtig

Konsekvenserne af ikke at kunne læse en tekst, kan være store. Det kan gøre det svært at tage en uddannelse, og det kan betyde social isolation af den blinde eller svagtsynede.

Men læsehastigheden er også vigtig, har 31-årige Jacob Nielsen erfaret. Han er født blind, og ansat i teknisk support på Synscenter Refsnæs.

"Jeg bruger mest RoboBraille til at forkorte og konvertere tekst til det punktmedie, jeg læser på. Det øger min læsehastighed, når jeg får lavet teksterne om til forkortet punktskrift.

Læsehastighed er altafgørende for at kunne klare sig gennem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, da der er meget læsestof," siger han.

RoboBraille har også en social betydning, fordi han selv konverterer sit materiale til det format, han skal bruge.

"Det er altid godt at kunne klare tingene selv, frem for at være afhængig af seende hjælp," siger Jacob Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere