Artikel top billede

Foto: Flickr

Ubuntu-ikon vil gøre Linux lækker med smart design

Ubuntu-guruen Mark Shuttleworth hyrer et hold designere, der skal gøre Linux mere lækker og brugervenlig.

Mark Shuttleworth, som er stifter og ejer af virksomheden Canonical og hovedarkitekt på Linux-distributionen Ubuntu, vil hyre et hold specialister, der skal gøre Linux spiselig for et større publikum.

På sin blog skriver Mark Shuttleworth, at det er på tide at få gjort Ubuntu-versionen af Linux mere appellerende over for brugerne, og gøre den lettere at anvende.

"Det er ligesom med et website. Du har 15 sekunder til at præsentere dig ordentligt. Det samme gælder for den oplevelse, du har, når du starter din computer," skriver han.

Holdet, der skal designe brugergrænsefladen på det nye Ubuntu, skal også arbejde med andre open source-systemer, som X, OpenGL, GTK, Qt, GNOME og KDE.

Linux ukendt i Danmark

Dermed synes starten at være gået for at få løftet open source over i forbruger-mainstreamen. Og det er muligvis også tiltrængt.

For i Danmark anvender stort set ingen Linux, viser en undersøgelse, som Computerworld gennemførte i samarbejde med Userneeds tidligere i år.

Her svarer 93 procent af undersøgelsens 1.043 spurgte, at deres hjemme-computer kører på Windows. Blot 12 personer, eller én enkelt procent, anvender gratis Linux-styresystemer som Ubuntu og Suse Linux.

Skal konkurrere med Apple

Ambitionerne i open source-miljøet er ganske store, og ved en open source-konference for nylig udtalte Mark Shuttleworth, at brugeroplevelsen på en gratis Linux-version skal kunne konkurrere med Apple inden for to år.

"Linux har helt afgjort behov for større brugervenlighed," udtaler Mark Taylor, stifter af Open Source Consortium, til ZDNet.

Han advarer samtidig open source-miljøet mod at fokusere for meget på brugervenlighed.

I forretningsmiljøet, hvor open source-produkterne bliver anvendt mest, er it-cheferne relativt ligeglade med at få en god brugeroplevelse.

"It-chefer er mere tilbøjelige til at bruge Linux på servere end på pc'er. Men selv på pc'en, står den gode brugeroplevelse ikke særlig højt på agendaen," siger Mark Taylor.

Dansk glæde over initiativet

I danske open source-kredse hilses Shuttleworths initiativ velkommen.

"Det er smaddergodt. Shuttleworth har allerede bekostet meget udvikling, og vist, at open source og det kommercielle aspekt går fint hånd i hånd. Ubuntu er jo, blandt andet ved hans hjælp, en af de stærkeste distributioner overhovedet.

Jeg håber, at han også får noget økonomisk ud af det selv," siger Morten Kjærsgaard, formand for OSL, foreningen for Open Source Leverandører, som han var med til at stifte i 2003.

Han mener, at meget af kritikken af Linux for manglende brugervenlighed, har været berettiget.

"Jeg glæder mig til at se det," siger Morten Kjærsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere