Artikel top billede

Børsmæglerne har brug for større hastighed, og her kommer de hurtige Solid State Drives, den såkaldte flash-ram, ind i billedet.

It-chefer giver harddisken kniven

De flash-baserede Solid State Drives vinder større popularitet hos it-cheferne end de gamle harddiske. Eneste minus er den store prisforskel.

Er tiden ved at rinde ud for de snurrende, magnetiske pladelagre?

Måske. SSD'erne, Solid State Drives, er i hvert fald ved at være rigtig populære blandt amerikanske it-chefer.

De ser de flashbaserede harddiske løse to væsentlige opgaver bedre end de gammeldags harddiske: de sparer strøm, og så er de så hurtige, at de kan erstatte flere traditionelle harddiske.

Flash Memory-chippen i en SSD indeholder ingen bevægelige dele til forskel fra den traditionelle harddisk.

Det gør den ikke alene hurtigere, men også meget mere solid. Derfor er den velegnet i udstyr som mobiltelefoner og bærbare computere, der kan forventes at få tæsk en gang imellem.

Det er researcherne i analysehuset Objective Analysis, der har kigget harddisk-markedet efter i sømmene, og konstaterer, at interessen især i den finansielle sektor, hos børsmæglere og aktiehandlere er stigende.

Her er hastigheden på de gamle harddiske ved at være et problem. Flere er begyndt at forbedre IOPS (input/output per sekund) ved at koble flere harddiske på den samme enterpriseserver, lyder meldingen.

Erstatter 38 harddiske

SSD'erne er stadig meget dyrere i indkøb end de gamle HDD'er (Hard Disk Drive). Men hvad gør det, når en enkelt SSD kan erstatte hele 10 almindelige harddiske?

"Jeg har hørt om et tilfælde, der erstattede 38 HDD'er med en enkelt SSD," beretter Jim Handy, som er storage-analytiker hos Objective.

En HDD koster mellem 1.750 og 6.000 kroner. En enterprise-SSD koster mellem 25.000 og 50.000 kroner.

Men det begynder at give mening, når man regner på antallet af sparede HDD'er og mængden af sparet strøm.

Objective Analysis anslår, at salget af SSD'er vil stige 151 procent hvert år frem til 2013.

It-chef: De er stadig for dyre

Spørger man IDG Danmarks it-chef, Jacob Hoffman-Petersen, er SSD'er ikke noget, han overvejer at anskaffe til virksomheden lige med det samme.

"De er stadig dyre og vil ikke give den store gevinst i hastighed på de applikationer, vi afvikler her i huset. De vil selvfølgelig spare strøm, og det gør dem attraktive, men ikke nødvendigvis for en it-chef, som ikke har strømforbrug som en post på budgettet," siger han.

Jacob Hoffman-Petersen foreslår, at politikerne kunne beslutte at indføre loven om en tvungen strømmåler i alle serverrum. Det ville skabe opmærksomhed om forbruget i it-afdelingen, mener han.

Begrænset levetid

SSD vil ifølge analysehuset IDC stadig altovervejende være et nichemarked de næste tre til fem år, og den almindelige virksomhed vil typisk ikke have brug for SSD.

I dag er det især televirksomheder og den finansielle sektor, der har interesse i de hurtige SSD'er, lyder det fra IDC.

Til gengæld er den forventede levetid på en SSD meget lavere end for en traditionel harddisk. Når der skrives til SSD'en, brændes der på den, og den slides, når der skrives ofte på det samme sted.

"Derfor arbejder leverandørerne på, at controlleren skal have intelligens, så den ikke skriver det samme sted hver gang, men finder nye steder," siger IDC-analytiker og program manager for europæisk storage software og services, Carla Arend.

SSD vil være interessant at bruge de steder, hvor man vil slippe for at have vedligehold, for eksempel i en lille telefoncentral i vejkanten.

"SSD'en går ikke stykker, før den er overskrevet tilstrækkeligt mange gange," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere