Artikel top billede

Computergenereret malware 10-dobler trusler

Bagmændene bag malware anvender nu computere til automatisk at skabe virusvarianter. Derfor forventer sikkerhedsfirma mere end 20 millioner malware-programmer i 2008.

Skal man tro sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, så kan computerbrugere verden over imødese en syndflod af skadelige programmer i løbet af 2008.

Den almindelige computerbruger kunne allerede føle sig oversvømmet af skadelig kode i 2007. Her blev der registreret 2.227.415 nye malware-programmer, hvilket er en fire-dobling i forhold til året før.

Men det bliver værre, lyder meldingen fra Kaspersky Lab.

Sikkerhedseksperterne hos Kaspersky Lab forudser en 10-dobling af antallet af malware-programmer i 2008, så der vil være mere end 20 millioner nye malware-programmer i løbet af i år.

Oprustningskapløb i fuld gang

Paradoksalt nok er den primære årsag til stigningen, at antivirus-virksomhederne selv er blevet mere effektive.

"For to år siden blev al kode skrevet manuelt," forklarer Magnus Kalkuhl, virusanalytiker med ansvar for Nordeuropa og dermed Danmark hos Kaspersky Lab.

"Malware-programmørerne skrev dengang al deres malware selv og efterfølgende fandt antiviruseksperterne dem. Vi analyserede koderne, testede de forskellige vira og udviklede signaturer for dem til vores programmer.

Vi blev for dygtige for malware-programmørerne til at bekæmpe de skrevne vira. Så i dag er langt de fleste malware og antivirus computergenererede," fortsætter Magnus Kalkuhl.

Malware-programmørerne anvender specielle programmer, der ændrer en smule på programmernes bitmønstre, så de kan slippe uden om sikkerhedsfiltrerne.

"Malware-udviklerne bruger nu malware-generatorer til at skabe talrige afarter af den samme malware på meget kort tid. På den anden side er vi som antivirus-eksperter klar med vores computere, der benytter avancerede algoritmer og tester de mange vira i beskyttede områder kaldet sandbokse. På baggrund af disse tests udvikler vi malware-signaturer inden for ganske få minutter," siger Magnus Kalkuhl.

Virusvarianter på signaturlister

Ligesom malware-programmørerne opruster, er Kaspersky Lab også igang med at udvikle nye teknologier, der kan imødegå den øjensynligt hurtigtvoksende trussel.

"Malware med teksten 'Giv mig 100 kr.' og malware, der har teksten 'Giv mig 101 kr.' er forskellige, men den samme signatur vil kunne fange begge, fordi de ligner hinanden i resten af koden," siger Magnus Kalkuhl.

Ifølge Stefan Huulbæk Andersen, Territory Manager i Danmark for Kaspersky Lab, har Kaspersky allerede teknologi, der kigger på varianter af virus-signaturer.

Det nye er, at så snart en virus identificeres, så sørger Kaspersky Lab for at udsende signaturlister til brugerne med signaturer for mulige varianter af den virus.

Det giver en risiko for såkaldt falske positive, hvor programmer der ikke er malware, identificeres som malware.

Den risiko er dog lille, mener Stefan Huulbæk Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere