Artikel top billede

Får mobil Linux et comeback?

De seneste år er Linux' markedsandele på mobile enheder faldet. Analytiker spår, at 2008 har potentiale til at blive et comeback-år for mobil Linux.

Roberta Cozza, mobilanalytiker fra Gartner, mener, at Linux i mobiltelefoner kan få et comeback i 2008.

"2008 kan blive et vigtigt år for Mobil Linux. Android (Googles mobilplatform, red.) kan give Mobil Linux en betragtelig markedsandel," vurderer Roberta Cozza.

De seneste tal for Linux på mobiltelefoner viser ellers en vigende trend.

Ifølge Gartner udgjorde mobiltelefoner med Linux 9,4 procent af markedet i tredie kvartal 2007.
Det skal sammenlignes med en markedsandel på 14 procent for samme periode i 2006 og 20 procent i samme periode 2005.

"På trods af mange forsøg med mobil Linux, så er der ikke sket meget i markedet udenfor Japan og Asia-Pacific," siger Roberta Cozza og fortsætter:

"I 2005 og 2006 var Motorola virkelig stærk på det asiatiske marked. De havde et stort volumen, der trak Linux op. Det fortsatte ikke i 2007. Samtidig voksede Symbian stærkt i Asien og Japan."

Men Googles Linux-baserede Android-platform kan ændre på det forhold:
"I andet halvår 2008 vil mobilleverandører som Samsung og HTC begynde at levere Android-platforme."

Nokia og Linux?

Ifølge Roberta Cozza er det stadig for tidligt at vurdere, hvad Nokias opkøb af Trolltech kommer til at betyde for mobil Linux.

Det netop opkøbte Trolltech har via sit Qtopia applikationsframework til embedded Linux medvirkende en applikationsplatform til Linux-baserede mobiltelefoner.

"Det er svært at forudse Nokias strategi så tidligt," siger Gartner-analytikeren.

Hun hæfter sig dog ved, at Nokia ved overtagelsen af Trolltech fokuserede på udviklingsplatformen Qt og ikke så meget Qtopia.

"Annonceringen fra Nokia er rettet mod anvendelse af Qt og ikke i så høj grad Qtopia. Qt vil gøre Nokia i stand til at fokusere mere på at forbedre UI (brugergrænseflade, red.) og gøre det mere konsistent på tværs af mobile enheder," siger Roberta

Hvad gør Motorola?

Selvom Nokia ikke gjorde et stort nummer ud af Qtopia, kan opkøbet få betydning for konkurrenten Motorolas Linux-baserede mobiltelefoner.

"Motorola anvender Qtopia, så Motorola kan ikke være glade for Nokias overtagelse," siger Roberta Cozza.

Qtopia er open source, så Motorola kan selv fortsætte udviklingen af Qtopia, hvis Nokia vælger at fokusere på Qt fremfor Qtopia, men i praksis vil det være besværligt.

"I teorien kan Motorola gå videre med Qtopia, men de fleste Qtopia udviklere kommer fra Trolltech," siger Roberta Cozza, der understreger, at det er for tidligt at vurdere Nokias planer med Qtopia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere