Artikel top billede

Spar plads og penge med storage-virtualisering

Tema: Virtualisering af storage kan begrænse storagespild, siger Josh Krischer, storage-analytiker og rådgiver for storage-leverandører.

Ifølge analysebureauet IDC er det kun 39 procent af virksomheder, der anvender storage-virtualisering, mens hele 49 procent er i gang med at evaluere teknologien.

Evalueringen sker blandt andet på baggrund af løfterne fra den virtuelle storage:

Løfter om et nemmere liv for storageadministratorer og muligheden for at begrænse storagespild.

Traditionel storage har nemlig tendens til at allokere for meget plads, der ikke bliver brugt.

Overallokering et problem

”Et problem med traditionel storage er tendensen til overallokering.

Hvis en kunde estimerer, at han skal bruge 100 gigabytes til sin database, så dobler han op til 200 gigabytes, fordi han ikke ønsker at løbe tør for storageplads.

Databaseadministratoren dobler tilsvarende op til 400 gigabytes for at være på den sikre side. Databaseadministratoren går til storage-administratoren, som måske også dobler op.

I stedet for at afsætte 100 gigabytes bliver der nu allokeret og reserveret 800 gigabytes af storage til kundens system.

Al den allokerede storage bliver formentlig ikke brugt, men fordi det er allokeret til systemet, kan det ikke anvendes af andre systemer,” siger Josh Krischer, mangeårig storage-analytiker og rådgiver for storage-leverandører som Hitachi, Sun, EMC og HP.

Grunden til at man allokerer og reserverer for meget plads er, at det kan være en kompliceret proces at tilføje ekstra storage, hvis en applikation bruger al den allokerede storage.

”Hvis en applikation løber tør for storage, kan det være en kompliceret og smertefuld proces at øge LUN (Logical Unit Number, red.),” forklarer Josh Krischer.

Han peger blandt andet på den såkaldte thin provisioning som en teknik, der kan give bedre udnyttelse af storage. Her betragtes et helt SAN eksempelvis som lagerplads, som en applikation løbende kan tildeles storage fra.

”Thin provisioning tildeler fysisk lagerplads fra en fælles storage-pulje, når der er behov for det,” forklarer Josh Krischer.


Udfordring - heterogent storagemiljø
Et af de store problemer med virtuel storage er, at det er svært at få de virtuelle storage systemer til at håndtere disk arrays fra forskellige leverandører.

”Virtualisering har potentialet til at forbedre storage-håndtering og performance. Med virtualisering kan der tilføjes storagefunktionalitet i midrange-løsninger som ellers kun ses i de allerstørste enterprise storage systemer.

En af de væsentligste fordele er muligheden for at håndtere simple storage arrays fra forskellige leverandører ved hjælp af virtualisering,” siger Josh Krischer.

Hitachi går efter midrange-markedet

I dag findes der løsninger, der gør virtuelt storage tilgængeligt, som eksempelvis IBM's SAN Volume Controller.

Hitachi tilbyder med sin Hitachi Universal Storage Platform V-serie thin provisioning.

Hitachi tilbyder nu også virtuelle storage-løsninger til mellemstore virksomheder.

Det er med Hitachi Universal Storage Platform VM, der blandt andet tilbyder thin provisioning eller dynamisk allokering af storage.

”Den nye platform giver mulighed for dynamisk allokering. Storage tildeles ikke før storage skal anvendes. Brugerne deles om den plads der er, hvilket giver en mere effektiv storageudnyttelse,” siger Jan Winterø, Product Manager i Hitachi Danmark.

Hitachi betegner USP VM som storage med enterprise-funktionalitet rettet mod midrange-kunder. USP VM indeholder da også en del af den samme funktionalitet som Hitachis større USP V-serie rettet mod store virksomheders behov.

”Hidtil har midrange-kunder, virksomheder med 20-100 servere, anvendt almindelig midrange-storage uden dynamisk allokering og tiered storage,” lyder det fra Jan Winterø.

Ifølge Hitachi gør USP VM det også muligt at administrere den samlede datalagring på tværs af platforme og miljøer. Løsningen giver et samlet overblik over lagring på tværs af Windows, Unix, Linux og deres eksterne storageenheder.

I modsætning til USP V-serien, kan der ikke anvendes SATA-diske på USP VM.

Thin Provisioning
Data skrives i blokke på et SAN uden nødvendigvis at ligge samlet eet sted. I stedet holdes der ved hjælp af metadata styr på hvilke data, der indgår i et logisk volume.

Frem for at allokere storage til en applikation på forhånd, tildeles storage løbende, efterhånden som der bliver behov for det. Derved undgår man at reservere storage, der aldrig bliver brugt.

Thin provisioning kendes også under andre betegnelser. 3PAR kalder begrebet for Dedicate-on-Write, Compellent kalder det Dynamic Capacity, Network Appliance kalder det FlexVol, mens LeftHand Networks kalder det Advanced Provisioning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere