God tablet pc til prisen

Den ultrabærbare tablet pc, der kan benyttes som en intelligent notesblok, mens man går eller står, er så småt ved at vinde indpas på markedet. Der er dukket en håndfuld forskellige modeller op på det danske marked, og denne gang kigger vi nærmere på V1100 fra ViewSonic. Den kønne lille sag koster under 20.000 kroner, og den fungerer ganske glimrende uden at være prangende. Det største kritikpunkt er batterilevetiden, der er alt for kort.

Ikke på dansk

De nye tablet pc'er, der også kan kaldes notesblok-pc'er, hvis man foretrækker det danske sprog, er kommet for at blive. Ifølge en undersøgelse foretaget af IDC er der blevet solgt 72.000 tablet pc'er i de første seks uger efter lanceringen, og selv om det ikke lyder af meget, er det faktisk mere, end producenterne havde forventet.

Formatet er oplagt til erhvervs­grupper som sundhedspersonale og ejendomsmæglere, hvor det er praktisk at kunne arbejde på en pc, mens man står eller går. Indtil videre er det amerikanerne, der har taget forholdsvis godt imod den nye type pc, mens europæerne er mere tilbageholdende.

Vi har tidligere kigget på tablet pc'er fra HP, Acer, Fujitsu Siemens og Toshiba. Nu er turen kommet til amerikanske ViewSonic. Firmaet er bedst kendte for skærme, men på det seneste er det begyndt at fremstille andre enheder, herunder tablet pc'er.

ViewSonic V1100 er en rendyrket tablet pc, idet den ikke har noget tastatur.

Den ligner en lommecomputer i overstørrelse, og den styres på samme måde, nemlig ved hjælp af en pen. Den har trådløs netværksforbindelse, og den vejer knap 1,6 kilo.

Styresystemet er Windows XP Tablet Edition, som endnu ikke findes på dansk. Til sommer kommer en dansk version, men genkendelse af tekst på dansk ligger endnu længere ude i fremtiden. Microsoft arbejder på sagen og er i fuld gang med at analysere skriftprøver fra nogle tusinde danskere.

Billig

V1100 er pænt designet, og med målene 29 x 25 x 3 centimeter er det en køn, lille sag. Designmæssigt overgås den dog af den lidt mere stilrene og kompakte tablet pc fra Fujitsu Siemens, i hvert fald efter denne anmelders mening.

Her er tablet pc'en placeret i sin docking station. Forrest ses det tilhørende tastatur.
Til gengæld er V1100 markedets billigste notesblok-pc. Prisen er 19.900 kroner med moms, og i Danmark er det er kun ViewSonic og Acer, der kan komme ned på den rigtige side af de 20.000 kroner. Det er i dette prisleje, tablet pc'er hører til.

Computeren er god at holde på, og der er knapper til en del af de funktioner, man ellers ville bruge tastaturet til. For eksempel fungerer en særlig knap som de fire piletaster.

Pc'en har en udmærket farveskærm på 10,4 tommer med en opløsning på 1024x768. Skærmen er beskyttet af en plastic-plade, men ikke en særlig solid en af slagsen. Den giver efter, når man hvile hånden på skærmen, og man må håbe, at selve LCD-panelet kan holde til det i længden.

Processoren er en 866 MHz Pentium III-M, og der er 256 megabyte PC133 SDRAM og 20 gigabyte harddisk.

Ydelsen er glimrende uden at imponere voldsomt; Vi fik 14,2 point i testprogrammet Winstone Content Creation 2002.

Grafikken leveres af Intels 830MG chipsæt, og det betyder, at man ikke skal forsøge sig med krævende 3D-spil.

Pc'en understøtter trådløst netværk efter 802.11b-standarden, men hvis man hellere vil koble sig op med kabler, er der porte til Ethernet og modem. Lyd, mikrofon og højttalere kan man også finde på computeren.

V1100 har to USB-porte - desværre kun USB 1.1 - og en FireWire-port, og der er plads til både et PC Card og et CompactFlash-kort. Maskinen har ingen infrarød port, og det er en klar mangel.

Ringe batterilevetid

Da vi testede V1100, målte vi i første omgang en batterilevetid på kun to timer og et kvarter. Det er ikke lang tid, og det stemmer dårligt overens med det relativ stærke batteri på 3900 mAh, som pc'en er udstyret med.

Det viste sig, at et par af de testmodeller, der var sendt ud til pressen, havde en fejl i strømstyringen. En BIOS-opdatering løste problemet, og det hjalp en smule. Nu fik vi en batterilevetid på lidt mere end to en halv time, men det er stadig i underkanten. En tablet pc skal kunne fungere meget længere uden ledninger.

For 2.500 kroner med moms kan man købe en docking station til tablet pc'en, og dette stykke ekstraudstyr højner værdien af pc'en en hel del.

Når man ikke længere er på farten, sætter man blot pc'en på plads i docking stationen, og så bliver pc'ens batteri genopladet, samtidig med at man har adgang til cd-drev og eventuelt også sin internet­forbindelse, mus og tastatur. Et kompakt USB-tastatur kan fås som ekstraudstyr for 295 kroner med moms.

Hvis man foretrækker en fuldblods tablet pc uden tastatur, er ViewSonic V1100 et udmærket produkt til en rimelig pris. Der er ikke noget specielt prangende over den, men den fungerer, som den skal, og så er den meget støjsvag. Desværre er batterilevetiden alt for kort.

Det er svært at spå om notesblok-pc'ernes succes fremover. Først og fremmest skal pc'erne kunne forstå dansk skrift og helst også tale for at være pengene værd, og så skal de blive endnu lettere og have længere batterilevetid. På det sidste punkt er der håb forude, idet næste generation af tablet pc'er for en stor dels vedkommende bliver udstyret med Intels Pentium M processor, og det vil hjælpe på ydelsen såvel som batterilevetiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere