Første kig på Pentium M

En ny generation af bærbare pc'er har set dagens lys. De første bærbare pc'er med Intels nye processor Pentium M er nemlig kommet på markedet. Disse pc'er, hvoraf en del vil bære Intels Centrino-mærke, vil være kendetegnet ved høj ydelse og lang batterilevetid. De fleste af dem vil være lette og slanke i forhold til de kraftige notebooks, der er udstyret med Pentium 4-M. Vi har kigget nærmere på en IBM ThinkPad T40.

Centrino og Pentium M

En ny slags bærbare pc'er er kommet på markedet. En lang række producenter er klar med produkter, der rummer Intels Pentium M, som er udviklet specielt til bærbare pc'er. Brugen af den nye processor skulle betyde, at bærbare pc'er bliver mindre og får lavere strømforbrug, uden at det går ud over ydelsen.

Pentium M er en del af Intels Centrino-platform, men navnet Centrino må kun anvendes, hvis den bærbare pc både rummer en Intel Pentium M processor, et Intel 855 chipsæt og et trådløst netværkskort fra Intel.

Det betyder, at de producenter, der ønsker at anvende trådløst netværksudstyr fra andre end Intel, ikke må sætte et Centrino-klistermærke på de bærbare pc'er. De må nøjes med at reklamere med Pentium M.

Som vi har fortalt i en tidligere artikel om Pentium M, der før var kendt under kodenavnet Banias, er processoren skabt til at levere høj ydelse ved lavt strømforbrug.

Udmeldingen fra Intel lyder, at den hurtigste Pentium M på 1,6 GHz har en højere ydelse end en Pentium 4-M med en frekvens på 2,4 GHz. En optimeret processorarkitektur skulle mere end kompensere for de 800 MHz, som Pentium M er bagefter.

Pentium M har en megabyte L2-cache, og det er dobbelt så meget som Pentium 4-M. Begge processorer har en systembus på 400 MHz, og de understøtter instruktionssættene MMX, SSE og SSE2.

1,6 GHz

Hvis sandheden skal frem, har Pentium 4 aldrig været velegnet til bærbare pc'er, hvad enten der har været tale om mobile- eller desktop-versionen af processoren. Pentium 4 bruger simpelthen for meget strøm og bliver alt for varm. En bærbar pc med Pentium 4 skal forsynes med solide kølesystemer, der optager godt med plads.

Pentium M giver mulighed for at gøre pc'erne mindre, uden at det går ud over ydelsen. Andre teknologiske fremskridt gør også sit til at skrumpe den bærbare pc, for eksempel slankere optiske drev og mindre batterier.

Standardversionen af Pentium M fås med frekvenserne 1,3, 1,4, 1,5 og 1,6 GHz. Denne processor er primært beregnet til bærbare pc'er, der går under betegnelsen thin & light. Det er forholdsvis kraftige pc'er, der er både mindre og lettere end typiske Pentium 4-M maskiner, og som til forskel fra de små subnotebooks rummer et optisk drev.

To varianter af Pentium M med clockfrekvenser på 900 og 1.100 MHz har ekstra lavt strømforbrug, og disse processorer skal benyttes i de allermindste bærbare pc'er.

I dette produkt-segment vil Pentium III-M hurtigt blive faset ud, mens de kraftigste og bedst udrustede bærbare pc'er, som går under betegnelsen desktop replacements, og som mest benyttes af private, stadig vil bruge Pentium 4-M, Pentium 4 eller for den sags skyld AMD's Athlon XP-M.

ThinkPad T40

Vi har lånt en Pentium M bærbar pc fra IBM, nemlig en ThinkPad T40 med en 1,6 GHz Pentium M processor og dual-band trådløst netværk, der både understøtter 802.11a og b. Intel kan endnu ikke tilbyde dual-band WLAN, og da der således ikke sidder et Intel netværkskort i maskinen, må T40 undvære Centrino-mærket.

ThinkPad T40 hører til kategorien thin & light, som indbefatter slanke og ikke alt for tunge bærbare pc'er med et indbygget optisk drev. Det er bærbare pc'er som denne, Pentium M først og fremmest er beregnet til.

For 11 måneder siden testede vi IBM's ThinkPad A31p, der på det tidspunkt var seriens topmodel. Nu er det T40, der er flagskibet, og det er interessant at se forskellen på de to modeller. Det siger nemlig noget om den udvikling, der er sket på området.

Den testede ThinkPad A31p var udstyret med en 1,7 GHz Pentium 4-M, og da vi afviklede testprogrammet Content Creation Winstone 2002, der benytter krævende Windows-programmer til at få et mål for pc'ens ydelse, fik vi 26,2 point. Den nye ThinkPad T40 fløjter derudaf med en score på 37,2.

Hvor ThinkPad A31p vejer 3,5 kilo, er T40 nede på mindre end 2,5 kilo. Det er endda inklusive et ekstra stort batteri. Og så har ThinkPad slanket sig. A31p har en tykkelse på næsten fem centimeter, hvor T40 kun er 33 millimeter tyk.

Brugen af Pentium M gør det muligt at spare på pladsen, og hertil kommer, at de nye ThinkPads benytter et optisk drev, der kun er 9,5 millimeter højt.

Mens batterilevetiden på A31p ikke just var imponerende, går det bedre med T40. Pentium M og det tilhørende chipsæt samt grafikchippen er udstyret med avancerede strømstyringsfaciliteter, så der skrues kraftigt ned på strømforbruget ved batteridrift.

Når processorens frekvens blev droslet ned til 600 MHz og skærmens lysstyrke var helt i bund, fik vi batteriet til at holde i præcis syv timer.

Det hører med til historien, at der er tale om et ekstra stort batteri, der leverer 50 procent mere strøm end standardudgaven. Alligevel ligger det fast, at vi nærmere os tilstande, hvor man kan arbejde en hel dag på batteriet.

Der er ingen tvivl om, at Intels Pentium M med tilhørende chipsæt er en god nyhed for det mobile folkefærd. Nu bliver der lidt mindre banderi over flade batterier, ringe ydelse og skulderskader på grund af for tunge maskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere