Afløseren til dvd rykker nærmere

Næste generation af optiske medier hedder Blu-ray med plads til 27 gigabyte. Nu vil firmaerne bag Blu-ray have flere med på vognen.

Nyhed

Konsortiet bag en teknologi kaldet Blu-ray, der skal afløse de nuværende dvd-medier, begynder nu at lade andre firmaer benytte det nye format. Interesserede firmaer slipper dog ikke helt billigt, for man skal af med mellem 20.000 og 60.000 dollar i licens for at fremstille produkter, der benytter formatet.

Det er dog blot begyndelsen. Brugen af det tilhørende system til kopibeskyttelse koster mellem 12.000 og 24.000 dollar om året, og hertil kommer en afgift på 10 cent pr. maskine og 2 cent pr. medie.

Det er de tunge drenge i elektronikbranchen, der står bag Blu-ray. Konsortiet består af Hitachi, LG, Matsushita (bedre kendt som Panasonic), Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony og Thomson.

Blu-ray betyder desværre ikke, at vi undgår en format-krig som den, der i øjeblikket føres om skrivbare dvd'er, for NEC og Toshiba satser på et alternativ, hvor et medie har plads til 30 gigabyte. Begge standarder bliver bagudkompatible, så enhederne også kan læse de nuværende dvd-medier.

Et Blu-ray medie, der har samme størrelse som en cd eller en dvd, har plads til 27 gigabyte pr. side. Hastigheden for overførsel af data er 36 megabit i sekundet. Philips har også demonstreret et lille Blu-ray medie med en diameter på tre centimeter og plads til en enkelt gigabyte.

Som det er tilfældet med dvd vil Blu-ray kunne bruges til computerdrev såvel som til videooptagere til fjernsynet. Behovet for god plads til udsendelserne stiger dramatisk, når tv-formatet HDTV holder sit indtog. Her bliver der brug for op til 10 gigabyte for hver times tv, der skal optages.

Panasonic og Sony har allerede fremstillet prototyper af Blu-ray optagere, og Sony forventer at sende de første Blu-ray maskiner ud i Japan allerede i år.

Blu-ray har taget sit navn fra de blåviolette laserstråler, der benyttes i produkterne. Blåviolette laserstråler har en mindre bølgelængde end de røde lasere, der benyttes i dvd-drev, og det gør det muligt at presse data tættere sammen.

I løbet af foråret vil Sanyo begynde at producere de nødvendige blåviolette laserdioder med en bølgelængde på 405 nanometer, og de første eksemplarer kommer på markedet til maj. Prisen bliver dog høj i starten, nemlig mere end 10.000 kroner stykket.

Sony har slået sig sammen med Nichia om produktionen af laserdioder, og Sharp er i øjeblikket ved at bygge en fabrik, der skal begynde at spytte blåviolette lasere ud sidst på året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere