Meget digitalkamera til få penge

Medion 9725, der bare koster 2.900 kroner hos Bilka og Aldi, leverer overraskende god kvalitet for pengene. Kameraet har en opløsning på fire megapixel, og i forhold til den meget lave pris er billedkvaliteten høj. Til gengæld er det er et rent peg-og-skyd kamera uden manuelle muligheder, så fotoentusiater vil hurtigt miste interessen.

Få muligheder

Vi har besluttet os for at lave verdens mest uretfærdige kameratest. For vi undrer os. Hvordan kan de være, at blandt andet Bilka og Aldi kan sælge et 4 megapixel kamera til cirka 2.900, når de kendte producenter som Canon forlanger 7.400 kroner for samme opløsning? Hvor stor er forskellen egentlig på disse to kameraer?

Konklusionen er overraskende, for Medion leverer rigtig meget for de få kroner.

Kameraet kan naturligvis ikke matche Canons mere end dobbelt så dyre kamera hverken på billedkvalitet, faciliteter eller noget som helst andet, men det giver gode billeder. Dem, der bare skal have et peg-og-skyd kamera, men som gerne vil gå den digitale vej, får et godt produkt til en meget lav pris.

Canons G3 er ret kendt. Vi testede det for nylig. Det er nok blandt de allerbedste kameraer i 3-5 megapixel klassen under 10.000 kroner. Bilka og Aldis Medion MD 9725 er et discountkamera, men vi har hørt meget positivt om det. Derfor var det værd at se nærmere på.

Umiddelbart virker kameraet fortrinligt. Kvaliteten i materialerne ser ud til at være i orden, og det er meget let at finde ud af. Brugervejledningen er også på dansk. En smart detalje er, at der er et integreret dæksel til objektivet. Det lukker og åbner selv, når man slukker og tænder kameraet. Her er det gammeldags dæksel på G3 noget klodset.


Bilka og Aldis kamera til bare 2.900 kroner leverer god kvalitet til prisen.
Kameraet forbindes til computeren via USB, og der følger naturligvis et kabel med. Der er også software til at importere billederne, men der følger ikke noget program til billedbehandling med.

Kameraet kører på standard AA-batterier, hvilket er smart. For er man på ferie og løber tør, kan man købe batterier i den lokale kiosk. Det kan man ikke med G3, der skal oplades.

Til gengæld vil et kamera som G3 kunne tage langt flere billeder på et opladet batteri end et kamera som Medion kan med nye AA-batterier.

Hvor G3 er et overflødighedshorn af muligheder og manuelle indstillinger, så er Medion det modsatte. Alt er simpelt, og der er ikke mange muligheder. Derfor er kameraet ikke egnet til dem, der gerne vil eksperimentere. Det er derimod meget velegnet til dem, der bare vil pege og skyde.

Man kan nemlig kun køre automatisk. Man kan ikke ændre blænde eller lukkertid. Man kan ikke vælge ISO, og man kan ikke lave manuel hvidbalance. Medion giver mulighed for at ændre den generelle eksponering i halve trin fra -2 til +2. Det samme gælder for flash-niveauet. Det sidste er vigtigt. Der er tre indstillinger for lysmåling, nemlig punkt, center og full. Hvad det sidste vil sige, er ikke beskrevet.

Optikken er 3x, hvilket her er 8-24 mm eller 38-114 mm i 35 mm terminologi. Desuden er der 2x digital zoom. Lysstyrken er rimelig. Største blænde er 3,4 ved vidvinkel og 3,6 ved tele. Det er noget skuffende, at kameraet kun har sølle fire blændeværdier. Til gengæld er det overraskende, at mindste blænde er 15. Så langt ned kan ikke engang G3 gå.

Lukkertiderne går fra 2 sekunder til 1/500 sekund. Det er rimeligt, men ikke imponerende. Medion fortæller ikke noget om antallet af trin, og man kan heller ikke ændre dem. Kameraet understøtter som ventet ikke ukomprimerede formater som RAW eller TIFF. Der er tre kvaliteter for JPEG, og her er det lidt skuffende, at bedste kvalitet komprimerer 1:6. Canons bedste er 1:5, og det er alment kendt, at 1:4 giver en kvalitet, der næsten svarer til ukomprimeret.

Kameraet understøtter CompactFlash Type I, og der medfølger et kort med plads til 64 eller 128 megabyte. Det er ganske meget. Canon medleverer for eksempel kun 32 megabyte. Til gengæld betyder Type I begrænsningen, at man ikke kan bruge en MicroDrive harddisk. Man kan maksimalt have 256 megabyte i kameraet, men det burde også være nok for de fleste.

Simpelt

Medion er super simpelt. Der er en knap til at tænde og slukke. I toppen kan man på en drejeknap vælge mellem optagelse, afspilning, setup (generelle indstillinger) og pc (overførsel af billeder). Her findes naturligvis også udløseren.

På venstre side af bagsiden findes tre knapper til henholdsvis at tænde den 1,8 tommer store LCD-skærm, starte menusystemet og vælge enter. Til højre findes en fire-punkts kontrol, der bruges til at zoome under optagelse, bladre under afspilning og vælge menupunkter i menusystemet. Det er det hele.

En stor og kedelig overraskelse er, at kameraet ikke understøtter video. Normalt lægger vi ikke vægt på det, når vi sammenligner dyre kameraer, men i dette tilfælde må man formode, at de mest oplagte købere faktisk gerne vil have muligheden.

Der er andre underlige ting ved kameraet. Man kan for eksempel ikke umiddelbart zoome ud og ind, når man ser på billederne på LCD-skærmen. Det viser sig, at funktionen faktisk findes, men den er gemt i menusystemet. Medion har sparet på knapperne og lagt det meste inde i menuerne. Man kan i øvrigt kun zoome 2x på billedet, og det er ikke meget, når det skal vurderes. G3 tilbyder zoom op til 10x.

I menusystemet kan man vælge, at sproget skal være dansk. Det virker faktisk, men Medion skriver, at det nu kører på tysk. Man kan vælge forskellige flash-indstillinger. Flash kan være slukket, tændt, automatisk på - og reducere røde øjne. Men man kan desværre ikke montere ekstern flash på kameraet.

Hvis man vil se billedet på LCD-skærmen lige efter optagelse, skal man optage med LCD-skærmen tændt. Det er ikke smart - og heller ikke standard på digitale kameraer.

Kameraet fungerer godt, men er man vant til et G3, så kører Medion noget langsomt. Det er lang tid om at fokusere, lang tid om at gemme, lang tid om at vise billeder, lang tid om at bladre i billederne og så videre. Det er til at leve med, når man tænker på prisen, men er man først vænnet til noget hurtigere, så er det irriterende.

Når man bladrer i afspilning, kommer billedet frem med det samme. Men der er tale om et groft billede. Efter fem sekunder bliver billedet opdateret i ordentlig opløsning. Det betyder også, at man ikke kan bladre videre eller lavet noget andet. Man må pænt vente de fem sekunder. G3 bruger mindre end et sekund på den opgave. Medion kan som andre kameraer vise ni miniaturer på skærmen, hvilket giver overblik og mulighed for hurtigt at springe til det ønskede billede.

Vi havde til tider underlige problemer. Efter et stykke tid kunne kameraet slet ikke slukkes. Nogle gange kunne vi så slukke det ved at holde knappen inde i mange sekunder, men en gang nægtede det fuldstændigt. Så var der ikke andet at gøre end at vente på, at det selv slukkede, hvilket sker automatisk efter nogle minutter.

Sammenligning

Vi er overraskende, for Medion giver faktisk god kvalitet for pengene. Det er klart, at kameraet ikke kan matche Canon G3, men det er også i orden, når man tænker på prisforskellen.

Alle de følgende billeder på nær det sidste er vist i 200 procent. Medion giver rigtig flot opløsning for pengene, og der er ingen problemer med farvegengivelsen.

Der er imidlertid problemer med et par andre ting. Der er betydeligt mere støj i billederne fra Medion end fra Canon G3, og kameraet giver klassiske JPEG-fejl i form at savtakkede kanter. Vi gætter på, at det dels skyldes den forholdsvis hårde JPEG-komprimering på 1:6, og dels skyldes en lidt for heftig sharpening-aloritme.

Medion fortæller jo ikke noget om lukkertid og blænde, men ved at åbne billedet i en Exif-klient har vi fundet ud af, at kameraets automatik valgte 1/54 sekund og F3,4. ISO var som nævnt 100, og filen fylder 1613 kilobyte.

Billedet fra G3 er taget med 1/40 og blænde F2,8. ISO er 50, og filen fylder 1506 kilobyte. Sidstnævnte er noget overraskende, da Canon komprimerer mindre end Medion - 1:5 mod 1:6. Noget tyder på, at Canon har en bedre algoritme. Alle andre indstillinger i de to kameraer var standard, auto eller normal.

Billedet til venstre er fra Medion, mens billedet til højre er fra Canon.

Der er stor forskel på de kvaliteten fra de to kameraer, men man skal også tænke på, vi her ser på en forstørrelse. Forskellen er mindre i naturlig størrelse. Ikke desto mindre præsterer G3 langt mindre støj end Medion. Medion har også problemer med kanter og overflader.

Bemærk den hvide baggrund på vinetiketten. G3 leverer en ren hvid, hvor Medions er grumset. Billedet af vingården er også langt mere veldefineret fra G3.

Igen er støjen tydelig hos Medion, hvis man ser på refleksionen i vinflasken. Linealen er bedre defineret hos Canon, men bemærk, at Medion faktisk leverer en fin opløsning og gode farver.

Se forskellen på overfladen på blomstervasen og bladet. Medion giver mere støj end G3, men husk, at det gør de fleste kameraer. Nikons 13.000 kroner dyre Coolpix 5700 kunne heller ikke følge med G3 på dette punkt. Medion må derfor siges at levere et flot resultat - prisen taget i betragtning. Kanten og overfladen på bladet viser, at Medion presser skarpheden og JPEG-komprimeringen lidt for meget.

Det kan også ses på dette billede, som vi har forstørret tre gange.

Specifikationer

Vi har sat de mest interessante specifikationer i Medion og G3 over for hinanden. Her er Medion virkelig over-matchet, men igen skal man tænke på, at hvis dette skema virkelig interesser dig, så er du nok ikke den rette kunde til Medion. De oplagte kunder til det kamera vil nok være helt ligeglade.
































































ModelCanon G3Medion 9725
Pris7.400 kr.2.900 kr.
CCD1/1,8"1/1,8"
Højeste opløsning2272x17042272x1704
Zoom4x 35-1403x 38-114
Lysstyrke2.0/3.03.4/3.6
Mulige blænder134
Lukkertider15-1/20002-1/500
Bedste JPEG1:51:6
Ukomprimeret formatJa RAWnej
Blænde-prioritetJaNej
Lukkertids-prioritetJaNej
Manuel eksponeringJaNej
Programmer5 + 2 auto + A, S og MKun Auto
Effekter som s/h4Nej
Kontinuerlig optagelse2,5 billeder/sekundJa, ikke specificeret
Hvidbalance7 typer + manuel4 typer
ISO-hastigheder50, 100, 200 og 400100
Optagelse af videoJaNej
AF-hjælpelampeJaNej
FjernbetjeningJaNej
Zoom ved visning10x i 10 trin2x i 1 trin
LagertyperCompactFlash Type I og IICompactFlash Type I
Mulighed for ekstern flashJaNej
HistogramJaNej
BatteriLithium-Ion med opladerStandard AA
Størrelse121 x 74 x 70 mm116 x 73 x 62 mm
Vægt481 g280 g




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere