Artikel top billede

Danske studerende tvinges til papir - e-mail forbudt

Fotokopierne tårner sig op på landets skoler og universiteter, der trods langvarige forhandlinger med Copydan stadig ikke må scanne tekster ind og sende dem per mail.

Kopimaskinerne kører for fuld kraft på landets skoler, hvor de studerende får bunkevis af papirer.

Det skyldes, at universiteterne, gymnasierne og folkeskolerne fortsat kun har en analog copyright-aftale med Copydan.

Underviserne må derfor ikke indscanne dokumenter og lægge dem op på skolens interne net.

"Det er en barriere for udbredelsen af e-læring," siger centerleder Lars Kayser fra Webbaseret Læring på Københavns Universitet.

Og næstformand Michael Hunnicke for Danske Studerendes Fællesråd håber, at papirmængden snart falder.

"Vi støtter det, der gør de studerendes hverdag lettere, herunder at undervisningsmaterialet bliver mere tilgængeligt elektronisk," siger han.

Forhandler fortsat

Forhandlingerne om en digital copyright aftale mellem Rektorkollegiet, der repræsenterer landets universiteter, og Copydan, har stået på i ni måneder.

Men parterne har ikke kunnet finde en løsning.

Uenigheden står om prisen for det der kaldes digital kopiering, der foregår ved, at læreren scanner en tekst og stiller den til rådighed for de studerende på et lukket forum.

Materiale, der er "født" digitalt, som for eksempel e-bøger er ikke omfattet. Dem køber eller abonnerer man på.

"Copydans synspunkt er at en kopi, der stilles til rådighed for den studerende digitalt - altså en scanning af en bogside - skal koste 50 procent mere, end hvis den samme side stilles til rådighed på papir. Vi kan på universiteterne under ingen omstændigheder acceptere en "særskat" for at benytte ny teknologi," siger specialkonsulent Wilbert van der Meer fra Rektorkollegiet.

Forhandlingerne med Copydan foregår nu fælles for alle skoleorganisationer med kulturministeriet på sidelinjen.

"Der kan ikke gå lang tid, før der kommer en eller anden afklaring, enten i form af en aftale eller et sammenbrud," oplyser Wilbert van der Meer.

Bange for at miste marked

Afdelingsleder Stefan Eland Kristensen fra Copydan erkender, at prisen for at kopiere en almindelig side er 26,1 øre, mens prisen for at scanne en side ind, som én person har adgang til, er 50 procent dyrere.

"Det skyldes, at markedet for e-bøger er under opbygning, og udgiverne er bange for at underminere et kommende forretningsområde" siger han.

De studerende krydser fingre for, at regningen ikke havner hos dem.

"Det er helt uacceptabelt ,hvis det her ender med, at de studerende skal til at betale mere i kopi-afgift. Og det er synd, hvis universiteterne og gymnaiserne skal finde pengene et andet sted på de i forvejen udsultede skoler," siger Michael Hunnicke.

Parterne skal mødes igen på mandag.

Der forhandles om en rammeaftale, som hver enkelt skole, gymnasium eller universitet efterfølgende kan vælge at tilmelde sig eller lade være.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere