IBM overhaler Intel i chip-kapløb

Med en ny kombination af silicium og metaller forsøger IBM at rykke fra alle konkurrenter på chipmarkedet. Ærkerivalen Intel tager udfordringen op.

IBM har taget et kæmpeskridt i kapløbet om at lave hurtigere og mindre chips. Hemmeligheden er en helt særlig kombination af silicium og en sjælden sammensætning af metaller.

Intel har straks svaret igen på udfordringen ved at annoncere en investering på mellem 5,5 og 8,5 milliarder kroner i en chip-fabrik i New Mexico. Her skal der laves processorer, som benytter næsten identisk teknologi.

Miksturen skal isolere

Begge virksomheder annoncerede i januar, at de havde fundet de nødvendige materialer til at producere "high-k metal gate" transistorer.

De særlige materialer isolerer efter sigende bedre end almindelig silicium-dioxid, hvilket er vigtigt, fordi designerne hele tiden prøver at få plads til flere og flere transistorer på mindre og mindre processorer.

Isolationen er afgørende, fordi elektricitet har det med at afgive varme fra ledninger, der er pakket tæt sammen, hvilket gør dem ineffektive.

Indtil videre vil ingen af virksomhederne afsløre nøjagtig hvilke materialer, der indgår i den nye sammensætning, men forskere fra IBM sagde i mandags, at de bruger deres Blue Gene-supercomputer til at afprøve 50 kombinationer af blandt andet hafnium-dioxid og silicium.

IBM planlægger at bruge de nye materialer til at bygge chips med i 2008.

”Det nye materiale ser godt ud i teorien, men det skal jo også virke godt i praksis. Derfor må vores ingeniører lave simulationer af forskellige sammensætninger for at undgå overraskelser, når det bliver alvor,” siger Alessandro Curioni, ekspert i supercomputere ved IBMs forskningslaboratorium i Zürich.

Fra 700 år til 250 dage

Alessandro Curioni var en af de tre forfattere som offentliggjorde de nye resultater i en artikel udgivet i januarnummeret af tidsskriftet Physical Review Letters.

”Forskerholdet bruger nye algoritmer og en Blue Gene/L supercomputer med 4.096 processorer for at få bugt med tallene. Det tager cirka fem dage for programmet at køre simulationen hvor hver kombination af ingredienser," siger Alessandro Curioni.

"Simulationen afprøver de individuelle partiklers indvirkning på hinanden for de 600 atomer i hver model. Hvis forskerne havde brugt en almindelig pc, ville forsøget tage 700 år, i modsætning til de 250 dage det tager på supercomputeren,” siger han.

På trods af IBMs fordel insisterer Intel på at kunne nå ud på markedet først med chips, der bruger firmaets egne "high-k metal gate" transistorer.

Intel har planer om at bruge teknologien i en familie af 45-nanometer chips der efter planen bliver frigivet senere i 2007.

”Tilsammen er disse fremskridt de største der er hændt udviklingen af transistor-design i 40 år,” siger Intel.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere