Forskellige typer af RFID-chips fremstillet af papir og plastik får lov til at komme en tur i rummet. Til juni skal de med den amerikanske rumfærge Endeavour op til den internationale rumstation.
De passive GEN 2 RFID chips skal opbevares i kasser, der er placeret uden på rumstationen. Der skal de hænge i et års tid, fortæller Fred Schram for en af NASA’s forskningsafdelinger.
Hvordan påvirkes de?
- Vi skal undersøge, hvordan de bliver påvirket af atmosfæren i rummet. I testen vil de forskellige chips blive udsat for ekstreme varme- og kuldegrader, ultraviolet stråling og vakuum, siger han.
Efter testen vil NASA vurdere, om RFID-chips kan bruges på fremtidige missioner til rummet.
Hvis de første test med RFID-chips i rummet er succefulde, skal de testes yderligere på en rumtur til månen.
skal aflaste astronauter
NASA håber, at RFID-teknologi kan bruges til at overvåge og styre inventar på kommende missioner til månen og senere til Mars
- Man har rigtigt mange ting med, hvis man skal til Mars. Og astronauter kan ikke hele tiden notere ned, hvilke ting de bruger fra lagerbeholdningen. Det bliver helt umuligt, hvis de arbejder uden for rumskibet, siger Fred Schram.
- Inde i rumskibet vil vi hellere have, at de brugere tid på andet end at holde lageret ajour. Vi vil gerne have en automatisk registrering af lagerbeholdningen.. Et RFID-system skal eksempelvis automatisk registrere den som spist, når en pakke mad flyttes fra en kabine til en anden, siger han.
RFID vil have mange anvendelsesmuligheder, hvis teknologien fungerer i rummet.
- Det kan bruges til alle dele på selve rumskibet eller på ting i rumskibet. Teknologien kan også bruges til at styre komplekse fartøjer og systemer, der bruges i udforskningen af rummet, siger Fred Schram.
De anvendte chips udvikles af Intermec, der producerer RFID-chips og supply-chain-systemer.
Virksomheden mener, at der er gode muligheder for at deres RFID-chips af plastik vil fungere i rummet.