Det er efterhånden en klassisk og ulovlig fejl, når en mailafsender benytter ”til”-feltet i mailprogrammet til masseafsendelse.
At fejlen kan udnyttes kommercielt, måtte 881 modtagere fra det jyske erhvervsliv sande i tirsdags, da en af modtagerne efterfølgende svarede alle med tilbud om notebooks fra selskabet Akito.dk.
Det var foreningen Trekantområdet Danmark, der udsendte en invitation til et foredrag med administrerende direktør fra DONG Energy, Anders Eldrup. Mailen var underskrevet med projektleder Tove Gæmelkes navn.
Men foreningen var kommet til at sende invitationen ved brug af ”til”-feltet frem for at benytte mailprogrammets bcc-funktion.
Reklamemail retur
Denne fejl blev prompte fulgt op med en reklamemail fra en af modtagerne, Erik Pedersen fra SD Data.
I svarmailen svarede han alle de 881 modtagere af den oprindelige besked med tilbud fra en af SD Datas forhandlere, Akito.dk.
Mailen var stilet til Tove Gæmmelke.
- Hej Tove - Hvis du mangler en super notebook kan du se disse super tilbud, stod der.
Tilbudene i spam-mailen var forsynet med farvebilleder og links til Akito.dk’s hjemmeside.
Mailen vakte straks røre blandt modtagerne.
- Erik, du burde skamme dig. Din mail kan meget nemt betragtes som spam, og denne overtrædelse medfører ikke kun en tiltale fra datatilsynet, men en betragtelig bøde, lyder det blandt andet i en svarmail til Erik Pedersen.
Afsender: Det var en fejl
Erik Pedersen bedyrer over for Computerworld sin uskyld, og han beklager fejlen.
- Der er jo ikke rigtig nogen sag. Jeg sidder med omkring 200 mails om dagen, hvor mange af dem kræver et svar til alle modtagere, siger han.
Han påpeger, at han tidligere har været pc-leverandør til Tove Gæmelke.
- Og da jeg så mailen fra hende, trykkede jeg bare svar til alle, som jeg plejer, da jeg sendte oplysningerne om produkterne til hende, forklarer han.
Katastrofal udvikling
Erik Pedersen har også beklaget over for de personer, der har følt sig forurettet og henvendt sig til ham på grund af hans mail. Og derfor ser han sagen som afsluttet
Men Tove Gæmelke tager dog ikke så let på episoden, da det var en af hendes medarbejdere, som startede spam-sagen ved den første mail-udsendelse.
- Det er en katastrofal udvikling. Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal gøre ved sagen, siger hun med spag stemme i telefonen.
Hun vil derfor nu først og fremmest kontakte Datatilsynet og melde sin egen forening for overtrædelse af behandlingen af personlige data.
Ulovligt
Det er ifølge persondataloven ulovligt at publicere privatpersoners e-mail-adresser med mindre de eksplicit har givet tilladelse til det, fortæller it-advokat Martin Von Haller Grønbech fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.
Forbrugerombudsmanden ser også skrapt på spam-mails.
Jurist hos Forbrugerombudsmanden Marlene Winther forklarer dog, at hun ikke vil udtale sig om den konkrete sag.
- Men erhvervsdrivende må ikke udsende e-mails uden modtagernes samtykke. Den slags er strafbelagt, hvor minimumsbøden er på 10.000 kroner. For hver overtrædelse henvendt til over 100 mailadresser pålægges der en bøde på 100 kroner for hver adresse ud fra Forbrugerombudsmandens vejledende beregningsmodel, fortæller hun.
Det vil i dette tilfælde betyde, at Erik Pedersen kan stå til en bøde på 78.100 kroner.