Konsulenthuset Rambøll Management, der blandt andet står bag den årlige rapport IT i praksis, går sammen med Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) i kampen mod konkurrencebegrænsende aftaler.
Begge parter fjerner den jobkartel-aftale, som på begge sider har hæmmet medarbejdernes muligheder i at søge arbejde hos hinanden.
Rambøll Management har desuden valgt at fjerne aftalerne fra alle fremtidige kontrakter med andre kunder.
Det sker, efter IDA i begyndelsen af november indrømmede, at forbundet - efter eget udsagn helt uforvarende - var kommet til at underskrive en enkelt jobkartel-aftale.
Aftale gik begge veje
Aftalen var en del af Rambølls Managements almindelige vilkår for konsulentbistand og dermed også en del af den kontrakt, der var indgået mellem IDA og Rambøll Management.
Aftalen var formuleret sådan, at IDA ikke kunne ansætte Rambøll-medarbejdere, der var beskæftiget med opgaven, mens Rambøll Management var forhindret i at ansætte alle IDA’s medarbejdere.
- Konsulenter og kunder kommer ofte tæt på hinanden og det kan være nærliggende at tilbyde hinanden ansættelser efterfølgende. Men vi synes, at non-solicitationsaftaler er et tungt bånd at lægge på vores medarbejdere, lyder det direktør Tonny Johansen fra Rambøll Management.
Han mener, at det er mere interessant at fastholde medarbejderne gennem et spændende og motiverende arbejdsmiljø.
- Ønsker folk at komme væk, er der alligevel ikke noget, vi kan gøre andet end at ønske dem held og lykke og måske håbe, at de kommer tilbage igen en anden gang, siger Tonny Johansen.
Han mener derimod, at det er klart at foretrække, at medarbejderne bliver ansat hos virksomhedens kunder, hvis de forlader firmaet.
Eksisterende kunder skal selv henvende sig
Trods de nye meldinger vil Rambøll Management ikke automatisk fjerne de hundredevis af non-solicitationsaftaler, som selskabet har indgået med sine kunder.
Det skyldes ifølge Tonny Johansen administrative overvejelser.
- Det undlader vi for at mindske det administrative bøvl. De fleste kunder er ikke engang opmærksomme på aftalerne og ville derfor ligne et stort spørgsmålstegn, hvis vi henvendte os for at revidere dem, siger Tonny Johansen.
Han bedyrer, at aftalerne indtil nu ikke har været håndhævet. Det har betydet, at ansatte har været i stand til at skifte job, fortæller han.
Tekst afleveres til tværministerielt udvalg
Hos IDA er Leif Dyrmose, formand for Ansatte Ingeniørers Råd, glad for, at Rambøll Management har valgt at fjerne non-solicitationsaftaler fra standardkontrakterne.
- Men det er stadig vigtigt, at politikerne forbyder aftalerne og hemmeligholdelsen af dem. For det forhold, at IDA uforvarende kunne blive omfattet af en aftale, viser med al ønskelig tydelighed, at der er behov for et lovindgreb, siger Leif Dyrmose.
Derfor vil IDA også indlevere teksten fra aftalen med Rambøll Management til det tværministerielle udvalg, der i øjeblikket er i gang med skabe et overblik over problemets omfang.