Eksperter: Jobkarteller til skade for Danmark

De udbredte jobkarteller, hvor firmaer aftaler, at de ikke må ansætte hinandens medarbejdere, fører til lavere produktivitet, velfærdstab, stress og psykiske problemer, vurderer eksperter.

Aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere er direkte mobilitets-hæmmende.

De sænker nemlig produktiviteten, hæmmer konkurrenceevnen med udlandet, fører til tabt velfærd, besværliggør iværksætteri, skaber stress og øger risikoen for sygdom.

Det mener flere af Danmarks førende arbejdsmarkeds-
forskere.

- Det er dybt skadeligt for konkurrencen og noget der bør gribes ind over for, siger Jørgen Rosted, udviklingsdirektør i forsknings- og analyseenheden under Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Forsker: Bange for konsekvenserne
Den holding deler Jørgen Steen Madsen, der er arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet.

Efter hans opfattelse breder aftalerne sig på det danske arbejdsmarked. Han er bange for konsekvenserne.

- Efter den økonomiske lærebog er det bestemt ikke hensigtsmæssigt, for man bremser konkurrencen om arbejdskraften, siger Jørgen Steen Madsen.

Han forklarer, at konkurrence i teorien betyder, at folk får job de steder, hvor deres produktivitet er størst.

To andre arbejdsmarkedsforskere, Per Vejrup-Hansen fra Copenhagen Business School og Flemming Ibsen fra Ålborg Universitet, bakker ham op.

Velfærdstab

- Jobkarteller hæmmer den faglige og geografiske mobilitet på det danske arbejdsmarked, og det giver et velfærdstab for det danske samfund, siger Flemming Ibsen.

Virksomhederne kan risikere direkte syge medarbejdere, hvis der sættes for mange hindringer i vejen for, at medarbejderne kan skifte job, mener Per Vejrup-Hansen.

- Det kan uden tvivl give psykiske problemer og stress, siger han.

Eksperterne kan dog godt forstå de enkelte virksomheder, og for mange af virksomhederne vil aftalerne også kunne betale sig.

På samfundsniveau er eksperterne dog til gengæld ikke i tvivl om, at aftalerne bestemt ikke er til gavn for den danske produktivitet.

Mindre virksomheder får problemer

Aftalerne er især et problem for de små virksomheder.

Den fri konkurrence er sat ud af spillet gennem et væld af aftaler på arbejdsmarkedet, og det kan gøre det svært for små virksomheder at vokse sig større.

Det udtaler Henrik Bundgaard, der er formand for sektionen for freelancere og selvstændige i DM – fagforening for højtuddannede, i en artikel i Magisterbladet i dag.

Det er samtidig også et probleme med aftaler, der binder virksomheder til ganske få konsulentbureauer.

- Det er jo svært, når man skal ud at skaffe de første opgaver. Jeg har set en del, der med bind for øjnene skriver under på kontrakter med konsulent-formidlingsbureauer, hvoraf nogle kontrakter efter min opfattelse er okay, og andre er rigtigt grove, siger Henrik Bundgaard.

Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen er helt enig i, at små virksomheder rammes hårdere.

- Nye virksomheder får vanskeligere ved at skaffe medarbejdere. Det sætter en dæmper på iværksætteriet, siger han.

Kulegravning

Ifølge Henrik Bundgaard skal der laves en kulegravning af hele området, så man finder ud af, hvordan de hemmelige og konkurrencebegrænsende aftaler påvirker markedet.

- Hvis man vil fremme iværksætteriet, så kan man kun gøre én ting, nemlig forbyde aftaler mellem virksomhederne, siger han.

Det sker dog næppe lige med det samme.

Et flertal i Folketinget bestående af regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil i første omgang lade arbejdsmarkedets parter finde en måde at stoppe jobkartellerne på.

Læs mere om jobkartellernes indflydelse på samfundet i fredagens trykte udgave af Computerworld

Har du oplevet kartel-aftalerne på egen krop? Kontakt da Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere