Bendtsen skal redegøre for Virk.dk-skandale

Et stort flertal i Folketinget afkræver erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) en forklaring på en hidtil hemmelig redningsplan for Virk.dk.

En haglbyge af spørgsmål fra it-ordførerne fra hele det politiske spektrum står til at vælte ind over erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K).

Ordførerne kræver ministerens svar på, hvad hans holdning er til sagen om den kontroversielle erhvervsportal, Virk.dk.

Det sker efter at Computerworld i sidste uge afslørede en række interne dokumenter fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Her fremgår det, at Virk.dk's fremtidige eksistens afhænger af, at det lykkes at få pumpet brugertallet op inden finansministeriet skal tage stilling til hvor mange skattekroner der fremover skal postes i portalen.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen lægger blandt andet op til, at det kan ske ved at tvinge virksomhederne ind på Virk.dk.

S: Desperat og utroværdigt
- Det virker noget desperat og utroværdigt at forsøge at få brugertallet op umiddelbart inden forhandlingerne. Det skyldes givetvis, at det fra begyndelsen har været et politisk prestigeprojekt, der bare skal være en succes, siger Socialdemokraterens it-ordfører, Magnus Heunicke.

Han vil nu rejse spørgsmål over for Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen om, hvor meget Virk.dk reelt har kostet, og hvad planen er for Virk.dk’s fremtid.

Han er umiddelbart positiv over for, at det på sigt kan være fordelagtigt at bruge tvang – men det kræver, at man er ekstremt forsigtig, mener han.

Radikale undrer sig

Også hos De Radikale vækker sagen om de interne papirer fra Erhvervs- og selskabsstyrelsen undren.

- Vi er nødt til at få afklaret, hvad der gik galt og blive klogere af det. Det vil jeg nu kræve, at Bendt Bendtsen giver en forklaring på, siger it-ordfører Morten Østergaard.

Han påpeger, at det i hvert fald er galt, at man fra begyndelsen har støvsuget styrelserne for blanketter, der kunne automatiseres og lagt styrelserne under pres for at udvikle dem.

I stedet burde man have begyndt med de indberetninger, der er flest af – eksempelvis med sygedagpengene, mener han.

Morten Østergaard påpeger i lighed med Magnus Heunicke, at det er alt for tidligt at tvinge virksomhederne til at bruge Virk.

Enhedslisten: Bendtsen tilbageholder oplysninger
Hos Enhedslisten er opstandelsen over sagen endnu større.

I sidste uge stemte Enhedslisten som eneste parti i Folketingets finansudvalg imod en ekstrabevilling på 24 millioner kroner, der skal dække det underskud, som Krak har på at drive Virk.dk resten af året.

Erhvervsordfører Frank Aaen mener, at Bendt Bendtsen har tilbageholdt relevante oplysninger for finansudvalget.

- De oplysninger, der kom frem i Computerworld i fredags, burde have været forelagt os. Hvis det virkelig er nødvendigt at pumpe brugertal op ved at tvinge styrelser og virksomheder over på Virk.dk, er det en kritisk oplysning, der burde have indgået i vores beslutningsgrundlag.

Enhedslisten har fra begyndelsen været kritisk over for det privat-offentlige partnerskab, der danner grundlag for Virk.dk, og for de reklamer som Krak ifølge aftalen har ret til at bringe på portalen.

- Vi er for at harmonisere den offentlige sektor. Det vigtige er bare, at man gør det til et godt valg, så brugerne kommer af sig selv. Man behøver ikke bruge tvang. Til gengæld er vi bekymrede over oplysningerne om, at Virk.dk baserer sig på en forældet teknologisk platform, for så har vi jo postet penge i et sminket lig, siger Frank Aaen.

DF undrer sig

Miseren får også regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti til at undre sig.

It-ordfører Jørn Dohrmann afviser kategorisk at bruge tvang over for virksomhederne. Jørn Dohrmann peger på, at reklamestrategien for Virk.dk er slået fejl.

Selv erindrer han ikke at have modtaget kampagnemateriale om portalen. Og det er et problem, hvis man vil sælge varen til brugerne.

- At pumpe tal op med tvang er den forkerte vej at gå. I det private erhvervsliv skal man være dygtig for at sælge sin vare – og det gælder også for Virk.dk. Det, der skal lokke folk til, er, at de får fordele ved at bruge portalen. Med hensyn til at bruge tvang mener jeg, at det er at skyde langt over mål – og den form for arrogance bryder jeg mig ikke om, siger han.

Det har tirsdag ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere