En haglbyge af spørgsmål fra it-ordførerne fra hele det politiske spektrum står til at vælte ind over erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K).
Ordførerne kræver ministerens svar på, hvad hans holdning er til sagen om den kontroversielle erhvervsportal, Virk.dk.
Det sker efter at Computerworld i sidste uge afslørede en række interne dokumenter fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Her fremgår det, at Virk.dk's fremtidige eksistens afhænger af, at det lykkes at få pumpet brugertallet op inden finansministeriet skal tage stilling til hvor mange skattekroner der fremover skal postes i portalen.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen lægger blandt andet op til, at det kan ske ved at tvinge virksomhederne ind på Virk.dk.
S: Desperat og utroværdigt
- Det virker noget desperat og utroværdigt at forsøge at få brugertallet op umiddelbart inden forhandlingerne. Det skyldes givetvis, at det fra begyndelsen har været et politisk prestigeprojekt, der bare skal være en succes, siger Socialdemokraterens it-ordfører, Magnus Heunicke.
Han vil nu rejse spørgsmål over for Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen om, hvor meget Virk.dk reelt har kostet, og hvad planen er for Virk.dk’s fremtid.
Han er umiddelbart positiv over for, at det på sigt kan være fordelagtigt at bruge tvang – men det kræver, at man er ekstremt forsigtig, mener han.
Radikale undrer sig
Også hos De Radikale vækker sagen om de interne papirer fra Erhvervs- og selskabsstyrelsen undren.
- Vi er nødt til at få afklaret, hvad der gik galt og blive klogere af det. Det vil jeg nu kræve, at Bendt Bendtsen giver en forklaring på, siger it-ordfører Morten Østergaard.
Han påpeger, at det i hvert fald er galt, at man fra begyndelsen har støvsuget styrelserne for blanketter, der kunne automatiseres og lagt styrelserne under pres for at udvikle dem.
I stedet burde man have begyndt med de indberetninger, der er flest af – eksempelvis med sygedagpengene, mener han.
Morten Østergaard påpeger i lighed med Magnus Heunicke, at det er alt for tidligt at tvinge virksomhederne til at bruge Virk.
Enhedslisten: Bendtsen tilbageholder oplysninger
Hos Enhedslisten er opstandelsen over sagen endnu større.
I sidste uge stemte Enhedslisten som eneste parti i Folketingets finansudvalg imod en ekstrabevilling på 24 millioner kroner, der skal dække det underskud, som Krak har på at drive Virk.dk resten af året.
Erhvervsordfører Frank Aaen mener, at Bendt Bendtsen har tilbageholdt relevante oplysninger for finansudvalget.
- De oplysninger, der kom frem i Computerworld i fredags, burde have været forelagt os. Hvis det virkelig er nødvendigt at pumpe brugertal op ved at tvinge styrelser og virksomheder over på Virk.dk, er det en kritisk oplysning, der burde have indgået i vores beslutningsgrundlag.
Enhedslisten har fra begyndelsen været kritisk over for det privat-offentlige partnerskab, der danner grundlag for Virk.dk, og for de reklamer som Krak ifølge aftalen har ret til at bringe på portalen.
- Vi er for at harmonisere den offentlige sektor. Det vigtige er bare, at man gør det til et godt valg, så brugerne kommer af sig selv. Man behøver ikke bruge tvang. Til gengæld er vi bekymrede over oplysningerne om, at Virk.dk baserer sig på en forældet teknologisk platform, for så har vi jo postet penge i et sminket lig, siger Frank Aaen.
DF undrer sig
Miseren får også regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti til at undre sig.
It-ordfører Jørn Dohrmann afviser kategorisk at bruge tvang over for virksomhederne. Jørn Dohrmann peger på, at reklamestrategien for Virk.dk er slået fejl.
Selv erindrer han ikke at have modtaget kampagnemateriale om portalen. Og det er et problem, hvis man vil sælge varen til brugerne.
- At pumpe tal op med tvang er den forkerte vej at gå. I det private erhvervsliv skal man være dygtig for at sælge sin vare – og det gælder også for Virk.dk. Det, der skal lokke folk til, er, at de får fordele ved at bruge portalen. Med hensyn til at bruge tvang mener jeg, at det er at skyde langt over mål – og den form for arrogance bryder jeg mig ikke om, siger han.
Det har tirsdag ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen.