Efterlysning af CIO for det offentlige

Der er behov for en strammere styring af it-udviklingen i det offentlige, mener Christian Wernberg-Tougaard, der er medlem af IT-Brancheforeningens udvalg for digital forvaltning. Han efterlyser en CIO-funktion til varetagelse af al offentlig it.

Chefen for Den Digitale Taskforce har sagt sin stilling op, og det fællesoffentlige projekt Digital Forvaltning er tæt på sin afslutning.

Det er en god anledning til at gentænke it-udviklingen af det offentlige Danmark, mener Christian Wernberg-Tougaard, der er medlem af IT-Brancheforeningens udvalg for digital forvaltning og direktør i Unisys Nordic.

Han foreslår, at Den Digitale Taskforce afløses af en tværoffentlig Chief Information Officer (CIO) eller en anden central it-funktion med stærkere beføjelser.

Det vil ifølge Christian Wernberg-Tougaard gøre det muligt i højere grad at gennemtvinge beslutninger på it-området på tværs af den offentlige sektor i både ministerier, de kommende regioner og landets kommuner.

- Vi har i dag for mange forskellige instanser, der forsøger at drive udviklingen af det digitale Danmark frem. Vi har brug for at få strammet tøjlerne af en stærkere hånd, der kan realisere visionerne om det digitale servicesamfund, siger Christian Wernberg-Tougaard.

Oplagte gevinster

Han fremhæver indførelsen af e-faktura i det offentlige som et eksempel på beslutninger, som en tværoffentlig CIO bør træffe flere af.

- Med e-faktura har man fået alle til at gå i samme retning samtidig. Det kunne have været forberedt bedre, men det betyder trods alt, at vi på længere sigt opnår nogle klare fordele, siger Christian Wernberg-Tougaard.

Det fællesoffentlige FESD-projekt for udrulning af elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) er ifølge Christian Wernberg-Tougaard et andet eksempel på behovet for en central CIO.

- Som det er nu, findes der ingen kommuner, der føler sig mere forpligtet til at vælge ESDH fra en FESD-leverandør end fra en anden leverandør. Det er alene noget man gør, hvis man har lyst, siger Christian Wernberg-Tougaard.

Det betyder, at den offentlige sektor går glip af oplagte gevinster, mener han.

Central styring af kommuner

Christian Wernberg-Tougaard ser kommunalreformen som et område, der generelt mangler central styring på it-området.

Kommuner i hele landet bruger i øjeblikket mange ressourcer på at ændre systemer og sagsgange i forbindelse med de kommende sammenlægninger.

- Men det sker uden central styring og betyder, at der i de nye kommuner opstår et hav af forskellige løsninger, der ikke går på tværs af de nye kommunegrænser, siger Christian Wernberg-Tougaard.

- Det mangler nogen, der kan træde i karakter og udøve indflydelse på hele den digitale struktur i det offentlige, så der i højere grad kan hentes gevinster via standardløsninger, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere