Minister erkender problemer med e-faktura

Finansminister Thor Pedersen (V) vedgår, at problemer med elektronisk fakturering i det offentlige har ført til flere overskridelser af private leverandørers betalingsfrister. Ifølge ministeren er problemernes omfang på nuværende tidspunkt reduceret.

Det offentliges krav om udelukkende at modtage elektroniske fakturaer har medført flere overskridelser af leverandørers betalingsfrister.

Det fremgår af et svar fra finansminister Thor Pedersen (V) til Det Radikale Venstres digitaliseringsordfører Morten Østergaard.

Ministeren formoder ifølge sit svar, at problemerne med indførelsen af e-faktura har medført en stigning i antallet af rykkere til det offentlige for manglende betalinger.

Thor Pedersen skriver også, at der ikke er tvivl om, "at flere firmaer har oplevet problemer med at få deres fakturaer helt igennem til modtagelse i forbindelse med indkøringsperioden i foråret."

Systemfejl og it-problemer

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan eksempelvis Beskæftigelsesministeriet ikke har været i stand til at overholde private leverandørers betalingsfrister efter indførelsen af e-faktura.

Ifølge ministerens svar til Morten Østergaard kan problemerne hos det offentlige skyldes flere forhold. Blandt andet "systemfejl hos myndighederne, fx i it-systemer eller arbejdsgange."

Ansvaret for den type fejl påhviler ifølge finansministeren de enkelte myndigheder.

Ifølge ministerens oplysninger er omfanget af problemerne med e-faktura reduceret på nuværende tidspunkt.

Samme tendens ser brancheorganisationen HTS (Handel, Transport og Service) efter en ny undersøgelse blandt 1.100 virksomheder.

Ifølge HTS viser undersøgelsen, at et flertal af virksomhederne nu mener, at e-faktura fungerer tilfredsstillende. En tredjedel oplever imidlertid fortsat væsentlige problemer.

Dårlig forberedelse

HTS mener, at problemerne med e-faktura skyldes, at indførelsen ikke blev godt nok forberedt.

Det offentlige var ifølge HTS ikke selv parat, og leverandørerne havde ikke tid nok til at få de tekniske løsninger på plads, før kravet om elektronisk faktura fra alle leverandører blev indført i februar.

- HTS anbefaler på baggrund af undersøgelsen, at offentlige myndigheder i fremtiden forbereder nye virksomhedsrettede digitale løsninger langt mere grundigt end det var tilfældet med e-faktura, udtaler direktør i HTS, Michael Svane, i en pressemeddelelse.

- Et væsentligt krav må være, at virksomhederne får en acceptabel tidsfrist til at tilpasse deres it-systemer til myndighedernes nye krav, mener han.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren IT-projektleder til strategisk vigtig opgave

Pharma Nord

Java-udvikler

Unik System Design A/S

Udviklingschef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere