Finanslov lader dansk forskning i stikken

Regeringens finanslovsforslag for 2006 varsler ekstrabevilling på en halv milliard kroner til forskning og uddannelse. Det er langt fra nok, lyder kritikken fra Dansk Center for Forskningsanalyse. SF vil bruge syv milliarder kroner over fem år.

En halv milliard kroner ekstra vil ikke bryde den nedadgående spiral, som den offentligt finansierede forskning er inde i, lyder kritikken fra Dansk Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet.

Udmeldingen kommer efter oplysninger i Berlingske Tidende, om at regeringen med finanslovsforslaget for 2006 lægger op til at give 585 millioner kroner ekstra til forskning og uddannelse.

- Selv en halv milliard mere til forskning i 2006 vil reelt være en stagnation i den offentlige forskningsindsats, hvis man korrigerer for inflation, prisudvikling og den stigning i bruttonationalproduktet, vi venter for næste år, siger afdelingsleder Peter S. Mortensen fra Dansk Center for Forskningsanalyse til Industriens Dagblad.

Dermed vil finanslovsforslaget ikke rykke Danmark tættere på EU's Barcelona-målsætning, om at offentlig forskning skal udgøre en procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2010.

De seneste års udvikling i de offentlige forskningsbevillinger viser tværtimod et markant fald i forhold til BNP i Danmark, lyder det fra Dansk Center for Forskningsanalyse.

- Det placerer os nu under gennemsnittet af EU-landene, mens vi i 2000 lå på gennemsnittet. Regeringen har altså store problemer med at leve op til nationale og internationale målsætninger, siger Peter S. Mortensen.

Ønsker flere penge

Finansminister Thor Pedersen (V) præsenterer torsdag finanslovsforslaget for 2006, der allerede nu møder kritik på forskningsområdet.

SF finansordfører, Ole Sohn, anser forskningsinvesteringerne for at være helt utilstrækkelige.

Han foreslår at bruge en del af statens merindtægt, som forventes at ligge på 50 millioner kroner i 2006, til en massiv forskningsindsats over fem år til en samlet værdi af syv milliarder kroner.

- Forskning er så afgørende for landets fremtid, at vi bør friholde den fra det generelle vækstkrav på 0,5 procent, siger Ole Sohn til Politiken.

Heller ikke Det Radikale Venstres finans- og it-ordfører, Morten Helveg Petersen, er imponeret over udsigten til en halv milliard kroner ekstra på finansloven for 2006.

- For hvert år, der går, afskæres vi fra at vinde nogle konkurrencefordele. Vi vil i vores forslag komme med væsentligt flere midler til forskning og uddannelse, siger han til Berlingske Tidende.




IT-JOB

FlexDanmark

FlexDanmark Direktør

Unik System Design A/S

IT-Supporter til Hosting

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere