Artikel top billede

Fire små trådløse højttalere udgør et komplet surroundsystem. Sony har på mange måder knækket koden og leverer ægte surroundlyd i små stuevenlige kasser. (Foto: Sony PR)

Test: Her får du ægte surroundlyd på første klasse i nytænkt design - både visuelt og teknologisk

Ved at gøre højttalerne smalle, bygge dem i flotte materialer og derved skabe et stuevenligt design har Sony formået at lave et nobelt surroundanlæg, der også kan levere seriøs lyd – dog til en pris, der er lige i den tunge ende.

At kalde Bravia Theatre Quad en revolution inden for surround-lyd til hjemmebrug er nok at stramme den.

Men den japanske elektronik-kæmpe har tænkt ud af boksen, og det har givet pote.

Her får du fire identiske højttalere, der sikrer stor lyd i hele stuen. Design, finish og lyd er i topklasse, hvilket prisen desværre også afspejler.

Hele 18.499 kroner skal du altså bløde for herlighederne. Det er mange penge - også selv om du får høj kvalitet for mønterne.

Avanceret og enkelt

De 5,5 centimeter flade højttalere kan hænges på væg eller stilles på medfølgende fødder. Den eneste ekstra komponent er en lille trådløs boks, der styrer det hele.

Her finder du styring af surround-lyd, wi-fi modtagelse med mere.

Der kan tilkøbes subwoofer, men som udgangspunkt kan sættet håndtere det hele selv.

Det er altså meget enkelt, og som sagt stuevenligt: Højttalerne er visuelt og fysisk set overkommelige. De måler 27,5 centimeter i højden og 28,9 centimeter i bredden.

Det hele fungerer naturligvis trådløst. Du slipper dog ikke for strømkabel til de fire højttalere og styre-enheden.

De flade højttalere er ret smart udført med gråt stof hele vejen rundt. Indvendigt finder du hele fire højttaler-enheder af høj kvalitet.

Her er en bas, en mellemtone, der dækker et stort frekvensområde og en diskant.

Øverst, pegende opad, er en aflang fundtone enhed monteret. Den sikrer surround effekt – ikke mindst Dolby Atmos effekt - ved at skyde lyden op mod loftet.

Igen er det smart tænkt smart: Enhederne, der spiller opad er rektangulære og har derved en større overflade, end hvis man havde anvendt en traditionel rund enhed i det smalle kabinet.

Som sagt kan du hænge eller stille de fire enheder. Den monterbare fod er flot, når den står på et bord, men kan også sættes bag på højttaleren og dublere som vægbeslag.

Streaming-enhed styrer det hele

At benytte fire højttalere til komplet surround kan sagtens lade sig gøre, når det er gjort smart.

De to fronthøjttalere kan således agere som centerhøjttaler, og de opadpegende enheder i alle fire højttalere vil give god surround-effekt – i hvert fald på papiret.

Selve håndteringen klares af førnævnte enhed, hvor du kan tilslutte dit tv eller streamingenheder. Den sikrer den trådløse forbindelse til de fire højttalere.

Den har pass-through, så du blot tilslutter for eksempel dit Apple TV og et HDMI-kabel videre derfra til dit tv’s ARC-indgang. Enheden håndterer signaler op til 8K og 120 Hz (4K), så du er godt sikret i forhold til ny tv-teknologi.

Det er også gennem styreenheden, at du kan tilslutte musik, både via wi-fi eller Bluetooth. Det hele håndteres via Google Home, ligesom der også medfølger en lille fjernbetjening.

AirPlay og Chromecast understøttes også, og du kan tilslutte en (Sony) subwoofer trådløst. Opsætningen er ret enkel, og jeg finder de mange muligheder for at streame direkte via min musiktjeneste eller via Sonys egen app ganske vellykket.

Omsluttet af vellyd

De små højttalere er ret effektive til at få lyden ud i stuen. Der er ingen tvivl om, at balancen mellem dem er spot on, hvis du bruger lidt tid på justeringen.

Du får ikke mavemasserende punch og tju-bang, men det, jeg vil kalde en ”voksen lyd”. Med det mener jeg et lydlandskab, der omslutter dig og ikke virker anstrengende.

Til actionfilm med høj lydstyrke vil du nok savne en subwoofer til at sætte ekstra skub i det hele. Men i 99 procent af tiden fandt jeg de fire højttalere alt rigeligt.

Da de fire højttalere er identiske, får du et ensartet klangbillede fra dem.

Det betyder, at de lettere ”forsvinder”, og du blot oplever at være i midten af begivenhederne – præcis som det er meningen med surroundlyd!

Stemmer står krystalklart ud i rummet, og er stuen under 40 kvm, er der ingen problemer med at fylde rummet med velklingende lyd.

Velhaverlyd

Til prisen kan du finde lydmæssigt mere potente løsninger – selv uden merprisen på 4.999 kroner for Sonys SA-SW5-subwoofer, der matcher systemet.

Har du en mindre stue eller bor i lejlighed, kan du nøjes med den mindre SA-SW3 til 3.000 kroner, der også fungerer med systemet.

Men vælger du et traditionelt system, skal du bøvle med kabeltræk, surroundreceiver og meget mere – en løsning, som Sonys system netop giver dig mulighed for at slippe for.

Jeg ville i første omgang nøjes med systemet uden subwoofer og nyde det flotte design, der let kan indgå i hjemmet med stilfulde møbler.

Du må afgøre, om du vil ofre næsten 19.000 kroner på sættet – endda uden subwoofer.

Det er efter min overbevisning lige i overkanten, men det gør bestemt ikke oplevelsen – hverken visuelt eller lydmæssigt – ringere.


Loading ikon