Artikel top billede

Kvantefysik, fortidsdyr, parallelverdener og bankekød: Her er der underholdende ramasjang til ferietiden

De foreløbig to bøger i Quantum Earth-serien byder på kvantefysik, fortidsdyr, parallelverdener og bankekød til slemme drenge.

Science-fiction kan være orienteret mod hard science som Kim Stanley Robinsons klassiske Mars-trilogi eller vildt futuristisk som Peter F. Hamiltons Fallen Dragon.

Der er også fine bud midt imellem – som for eksmepel den fremragende bogserie bag den mindst lige så gode tv-serie The Expanse af James S. A. Corey (der dækker over forfatterne Daniel Abraham og Ty Franc).

Andre gange er det bare god ramasjang, og i dén genre finder man de foreløbig to bøger i Dennis E. Taylors Quantum Earth-serie.

Her lykkes det et par opfindsomme universitetsstuderende med interesse for kvantefysik at åbne en portal til en parallelverden, hvor en version af jorden har udviklet sig i en helt anden retning.

I denne verden, som de kalder ”Outland”, hvilket også er titlen på den første bog, har et vulkanudbrud i den fjerne fortid nemlig gjort kort proces med oldtidsmennesket.

Derfor har de studerende og deres venner nu fri leg på en jomfruelig planet, hvor mammutter og sabeltigre råder og man kan vaske guld i rå mængder fra floderne. Det benytter de sig naturligvis af, og fremtiden tegner lys.

Men det varer ikke ved. For kort efter er det supervulkanen under Yellowstone i udbrud og indhyller kloden, som vi kender den, i massive mængder aske.

Så er det jo fint, at hovedpersonerne har en plan B, og de går i gang med at indtage Outland med så meget moderne grej, som de kan lægge hænderne på.

Med dem følger også en masse flygtninge fra den ellers civiliserede verden, der gradvist bryder sammen i kaos, efterhånden som askeskyen breder sig.

Alt går naturligvis ikke helt glat. For samtidig skal de bøvle med fribyttere, fanatikere, brokkehoveder, våbenglade kriminelle og svindende mængder kaffe at starte dagen på.

Outland og dens foreløbige efterfølger ”Earthside” – Dennis E. Taylor har lovet, at der kommer flere – er ikke stor litteratur.

Af de ofte noget tynde personkarakteristikker kan man eksempelvis ret nemt regne ud, hvilke personer der er gode og hvem, der er knap så gode.

Men mindre kan jo også gøre det, og bøgerne er både sjov, opfindsom og actionfyldt eskapisme – og et solidt bud på underholdning til sommerferien. For uden at spoile kan det godt afsløres, at der også venter andre udfordringer og verdener derude for de unge civilisationshåndværkere.

Du kan læse mere om første bind på Goodreads eller trække et gratis uddrag ned på Kindle eller Kindle-app hos Amazon.

Er man i almindelighed til sci-fi, der ikke tager sig selv alt for seriøst, så kan Martha Wells’ bøger i Murderbot Diaries om en gennemført sarkastisk sikkerhedsandroide med hukommelsessvigt også varmt anbefales. Vi har tidligere skrevet om bogserien her.

I marts gik produktionen af en Apple+ serie bygget på Murderbot-bøgerne i gang med Alexander Skarsgård i hovedrollen, og den får formentlig premiere næste år.