Danske politikere kræver patent-kompromis

Efter et møde i Folketingets Europaudvalg er det danske Folketing klar til at presse på for et kompromis om det omstridte patentdirektiv i EU. Politikerne vil have Bendt Bendtsen til at bakke om op et forslag fra Parlamentets ordfører, Michel Rocard.

Trods et nederlag i EU's Ministerråd kæmper et flertal i det danske Folketing videre for at sikre en opblødning af det omstridte direktivforslag om softwarepatenter, som nu ligger i Europa-Parlamentet.

På et møde i Europaudvalget fredag blev et flertal ifølge Anne Grete Holmsgaard (SF) enige om at få erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) til at bakke op om et forslag fra Parlamentets ordfører, Michel Rocard.

De har fremlagt et forslag til beretning, som dog først endeligt vedtages i næste uge.

Kompromisforslaget fra Michel Rocard forsøger at ændre direktivforslagets tekst, så det står klart, at man ikke kan patentere rendyrket software.

Samtidig skal det sikre interoperabilitet, så forskellige systemer kan tale sammen trods patenter.

Blandt andet har Michel Rocard ændret direktivets overskrift fra at bruge ordet "computerimplementerede" til "computerstyrede" for at understrege, at det kræver et teknisk bidrag, hvis et produkt skal kunne patenteres.

- Jeg mener faktisk, at det er et meget fornuftigt kompromis, han går efter. Det er ikke et forslag, der helt siger nej til at patenter, og man kan godt stadig patentere tekniske opfindelse med computerstyring, siger Anne Grete Holmsgaard.

Michel Rocard forhandler om direktivforslaget med det luxembourgske EU-formandskab, og det er her, at Danmark med sin holdning kan påvirke forhandlingerne.

Det er dog langt sværere at ændre i teksten nu, efter at den blev endeligt vedtaget i EU's Ministerråd for nylig. Her har Bendt Bendtsen senere været til samråd, fordi flere partier mener, at han ikke udnyttede muligheden for at få forslaget til ny forhandling.

Nu er direktivforslaget i stedet til andenbehandling i Europa-Parlamentet, hvor der kræves absolut flertal.

- Det har en rimelig chance, men der er ingen tvivl om, at andenbehandlingen er meget svær, og den kristendemokratiske og konservative gruppe er tilsyneladende ikke helt enig om det her, mener Anne Grete Holmsgaard.

En endelig vedtagelse af ny lovgivning inden for softwarepatenter kræver, at et flertal af de europæiske regeringer bakker op om Europa-Parlamentets forslag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere