Ifølge formanden for Dansk Forfatterforening Morten Visby, er Danske forfatteres ophavsretsligt beskyttede værker blevet brugt i processen med at AI-værktøjer.
Det har foreningen set helt konkrete eksempler på, sider han ifølge Finans.
Morten Visby fortæller, at man stadig er ved at undersøge omfanget. Derfor vil formanden heller ikke sige konkret, hvilke danske forfattere og hvilke værker, det drejer sig om. Foreningen, siger han, antager dog, at der kan være tale om mere end flere hundrede.
Et af de datasæt, som Morten Visby baserer sit postulat på, er et datasæt kaldet Book3, som er kommet Dansk Forfatterforening sammen med organisationen Rettighedsalliancen i hænde.
Book3-datasættet kommer fra et illegalt tysk fildelingswebsted. Og de to foeninger har altså fundet ulovlige kopier af danske forfatteres bøger.
"Det har potentiale til at undergrave rettighedshavernes mulighed for at tjene penge på deres værker, når de bliver brugt på den her måde til at træne generativ kunstig intelligens," forklarer Maria Fredenslund, som er advokat med speciale i internetrettigheder og direktør for Rettighedsalliancen.
I USA ligger der allerede flere søgsmål fra amerikansk forfattere mod Big Tech-selskaber som Meta, ChatGPT og OpenAI for netop fodring af den kunstige intelligens med hele udgaver af kunstnrnes bøger.
Så sent som i sidste uge var det den amerikanske komiker Sarah Silverman, der sagsøgte ChatGPT-ejeren OpenAI for at have brugt hendes bestseller-bog "The Bedwetter" til at træne sin AL-model.