Sander afviser at tage det rå kobber fra TDC

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviser blankt et forslag fra Enhedslistens Per Clausen, som vil tage det rå kobber fra TDC for at øge konkurrencen. Helge Sander kalder en ekspropriation af en privat virksomheds værdier for drastisk og unødvendigt.

TDC får lov til at beholde det rå kobber og selskabets teleinfrastruktur for sig selv, hvis det står til videnskabsminister Helge Sander (V).

Per Clausen fra Enhedslisten har spurgt ministeren, om han vil tage initiativ til at få det rå kobber under samfundsmæssig kontrol, så TDC ikke kan benytte kontrollen til at opnå, hvad han kalder en urimelig fortjeneste.

I et skriftligt svar afviser videnskabsministeren forslaget, primært med henvisning til, at et teleselskab ejer vitale dele af infrastrukturen i de fleste OECD-lande, selvom telemarkedet er blevet liberaliseret.

Meget vidtgående
Samtidig ville det være meget vidtgående med en ekspropriation af en privat virksomheds værdier.

Ifølge Helge Sander viser en analyse fra OECD, at en opdeling af det dominerede teleselskab i to enheder er risikabel med begrænsede og usikre fordele, men med betydelige omkostninger.

Ministeren skriver i sit svar, at Danmark har valgt en struktur, hvor adgangen til det rå kobber er reguleret af det offentlige, så TDC ikke kan opnå en urimelig fortjeneste.

- Reguleringen i Danmark er således på linje med de lande, vi traditionelt sammenligner os med. Jeg ser derfor ikke behov for det drastiske indgreb, som det stillede spørgsmål omhandler, skriver ministeren.

Skal ske i privat regi
Det er næppe overraskende, at ministeren afviser det provokerende krav om at tage infrastrukturen tilbage fra privatejede og børsnoterede TDC.

Til gengæld understreger hans svar, at regeringen helst ser, at investeringer i teleinfrastrukturen sker i privat regi og at det offentlige blander sig uden om.

Det er en relevant problemstilling, efter Energitilsynet for nyligt forbød kommunaltejede elselskaber at investere i bredbånd, med mindre fiberkablerne graves ned samtidig med andre kabler.

En række danske elselskaber er for tiden i gang med at investere milliarder af kroner på at tilbyde bredbånd til deres kunder, for det meste med henvisning til, at de vil skabe en alternativ infrastruktur til TDC.

Relevante link

Ministerens svar på spørgsmål S 1448 stillet af Per Clausen (EL)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere