Estlands forsøg på at gøre det muligt at stemme fra hjemmet via nettet som det første land i EU har lidt et foreløbigt valgnederlag. Det oplyser nyhedstjenesten Baltic News Service.
En ny lov blev vedtaget tidligere på måneden, men præsident Arnold Ruutel har afvist at lade forslaget gå videre, fordi det efter hans mening strider mod grundloven.
Dels er han bekymret over, hvorvidt man virkeligt kan identificere folk via nettet, dels mener han, at almindelige vælgere stilles dårligere, fordi det på nettet er muligt at ændre sin stemme, efter den er afgivet.
- Princippet om ensartethed i retten til at stemme indebærer, at alle valgbare personer er sikret muligheden for at stemme på en lignende måde og kun én gang, og alle stemmer må have samme vægt, siger Arnold Ruutel ifølge Baltic News Service.
Det kommende estiske kommunalvalg i oktober skulle være den første lejlighed, hvor det nye system skulle i brug. Borgere skal bruge internetadgang, et elektronisk id-kort og kortlæser for at deltage.
Det estiske parlament har stadig mulighed for at fremføre lovforslaget. Præsidenten har så muligheden for at acceptere det eller gå i landets højesteret for at erklære det grundlovsstridigt.
I Danmark har digitale folketingsvalg lange udsigter, fordi Grundloven står i vejen med lovens bestemmelsen om, at hver stemme-afgivelse skal være hemmelig.