Sæt turbo på ADSL

Selv om man har ADSL, er det langt fra sikkert, at man kan udnytte den lovede båndbredde. Windows er for eksempel ikke optimeret til de nye, lynhurtige forbindelser, og det går ud over blandt andet live-tv. På ti minutter kan man ændre indstillingerne og slippe ADSL-turboen løs.

Indstillinger

Er man hyppig gæst på udenlandske web-steder, så er der stor sandsynlighed for at Windows blokerer for udnyttelse af den fulde båndbredde, som ens ADSL-forbindelse kan levere. Jo hurtigere linie, desto større er sandsynlighed for, at hastigheden reduceres.

Microsoft har nemlig valgt nogle ret konservative standardindstillinger i Windows, som gør, at styresystemet ikke udnytter den store båndbredde fuldt ud. Den gode nyhed er, at det kan der gøres noget ved, så der kan sættes fuld fart på ADSL-linien.

Ved at ændre i indstillingerne i registreringsdatabasen kan man sætte hastigheden på ADSL-linien op. Det er indstillingen for TCP Receive Window, der er den afgørende faktor. TCP Receive Window skal forøges i størrelse, for at man for alvor kan udnytte båndbredden. Det kræver dog, at man finder ud af, hvor man typisk henter sine data fra. Betydningen af, om det er tæt på, eksempelvis i Europa, eller langt væk, eksempelvis USA, har nemlig afgørende indvirkning på, hvordan man skal optimere.


Hvis RWIN er for lille, bliver båndbredden ikke udnyttet til sit fulde potentiale, da der vil være for stor afstand mellem pakkerne. Computer X skal nemlig have en kvittering for pakke nummer 1, inden den sender nummer 4 afsted.


Det optimale RWIN er, når der hele tiden er pakker på vej mod modtageren, så der ikke opstår "huller" i datastrømmen. Med denne RWIN er der plads til, at flere pakker kan blive sendt afsted ad gangen, uden at Computer X forventer at få en kvittering. Derved udnyttes båndbredden bedre.

Sådan tunes ADSL

Sådan tunes ADSL
TCP Receive Window (RWIN) løser dette problem. RWIN gør, at Computer X kan sende flere data-pakker af sted af gangen, uden at den behøver at få en kvittering for datapakkerne med det samme. Computer Y har nemlig et RWIN, der kan indeholde flere data-pakker.

Størrelsen af RWIN er lig med mængden af data, der kan modtages, uden at computeren i den anden ende skal have modtaget en kvittering. Computer X sender nu en lang række data-pakker af sted mod Computer Y, der, så snart data-pakkerne modtages, begynder at sende kvitteringer tilbage for modtagelsen.

Tricket består derfor i at få Computer X til at sende så mange data-pakker af sted som muligt, således at der hele tiden er data-pakker på vej mod Computer Y. På den måde udnytter man båndbredden bedst.

Hvor stort skal det være
Der er to ting, som har indflydelse på, hvor stort RWIN skal være. Den ene er båndbredden, der som regel er opgivet i Kbps, kilobit pr. sekund. En ADSL-linie opgivet som 512/256 skal læses som 512Kbps/256Kbps. Det er downstream-båndbredden (hvor meget data man kan hente i sekundet), der her er interessant. I dette tilfælde er det 512Kbps.

Den anden ting, der er afgørende for hastigheden, er den tid, det tager for data at nå computeren i den anden ende og komme tilbage igen. Dette kan man måle i millisekunder ved hjælp af et lille program, der kaldes Ping. Tiden, det tager at sende et "ping" fra en computer til en anden, kaldes simpelthen ping-tiden.


Ping.exe skal køres i en kommandoprompt. Indstillingen ?n angiver, hvor mange gange selve pinget skal udføres. Det tal, der skal bruges, er det allersidste: Gennemsnitlig = 179ms. I øvrigt bør man pinge de servere, man ønsker at optimere til, flere gange om dagen (inden for den samme periode som man bruger serverne) for at opnå det mest sandfærdige resultat, inden man kaster sig ud i selve optimeringen. Trafik-belastningen på internettet har nemlig stor indflydelse på ping-tiden. Man vil kunne opleve, at visse servere ikke reagerer på et ping. Det er fordi, de er sat op til ikke at svare på pings, og derved kan der spares lidt systemressourcer.

Man bør sikre sig, at man optimerer sit system til de servere, man oftest besøger. Ligger ens foretrukne servere i USA, bør man derfor bruge ping-tiderne fra disse.

Formlen
Når man kender ping-tiden og båndbredden, kan man regne ud, hvor stort ens RWIN skal være. Formlen ser således ud:

((Ping-tid x 1,5) x båndbredde)/8 = RWIN i bytes

Ping-tiden ganges med 1,5 for at kompensere for udsving i ping-tiden.
Hvis man sidder med en 512Kbps linie og bruger en server i USA, hvor ping-tiden er 200, ser regnestykket således ud:

((200 x 1,5) x 512)/8 = 19.200 bytes (RWIN)

Standardindstillingen for RWIN er på 8.192 bytes i Windows (i Windows 2000/ME er den dog på 16.384 bytes).

Allerede ved 512 Kbps kan standardindstillingen af RWIN i Windows 2000 altså vise sig at være for lille. RWIN-tallet vil naturligvis blive højere, hvis man har mere båndbredde til rådighed, eller hvis ping-tiden er højere.

Grænserne

Der er grænser
Hvis man får et RWIN-tal, der er lavere end det, som Windows fra starten er sat op til, er der ingen grund til at ændre noget. Disse indstillinger bør betegnes som minimum, hvis man har ADSL.

Det betyder dog ikke, at man ukritisk kan sætte sit RWIN så højt, som man ønsker. Hvis der er meget packetloss (datapakker, der forsvinder på vej mod modtageren) på linien, vil et højere RWIN betyde, at det vil tage længere tid at få sendt de forsvundne pakker afsted en gang til. Man bør derfor bruge et realistisk tal for RWIN.

ADSL-linien bliver heller ikke hurtigere, jo større RWIN er. Grænsen for liniens formåen er rent faktisk den, man har regnet sig frem til. Så der vil ikke være yderligere hastighedsforbedringer i sigte ved at sætte RWIN-tallet op.

Når man har fundet ud af hvilket RWIN-tal, man skal bruge, skal man opdatere Windows. Det foregår i registreringseditoren. Dette program eksekveres fra Start/kør menuen ved at skrive regedit.exe og derefter trykke OK.

Selve fremgangsmåden varierer, afhængigt af hvilken version af Windows-styresystemet, man benytter.

Opsætningen i Windows 98 og 2000
For Windows 2000 er fremgangsmåden denne: Gå til enden af denne sti:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\
CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters

Herefter højreklikker man i højre side af registreringseditoren og sætter en ny DWORD-værdi. Denne værdi kalder man for TcpWindowSize. Derefter kan man i denne nøgle indtaste den RWIN-værdi, man har regnet sig frem til.


Her ses den færdige nøgle i Windows 2000. Man indtaster det RWIN-tal, man har regnet sig frem til og computeren genstartes. Mere kræver det ikke at få bragt sin ADSL-linie op i omdrejninger.

I Windows 98/98SE/ME gør man følgende. Gå til enden af denne sti:

KEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\
CurrentControlSet\Services\VxD\MSTCP

Højreklik i højre side af registreringseditoren og sæt en ny Strengværdi. Kald denne nøgle for DefaultRcvWin-dow. Indtast derefter den nye RWIN-værdi i denne nøgle. Efter genstart af computeren fungerer de nye indstillinger automatisk, når man går på internettet, og der er dermed sat turbo på ADSL-linien.

Læs hele artiklen i PC World nummer 15/2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere