Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 måder at undgå p-bøder på ferien

Det er en sur ekstraudgift at skulle betale parkeringsbøder og få bilen fjernet på ferien i udlandet, fordi man ikke var opmærksom på gældende parkeringsregler. Biludlejningsfirmaet Budget giver fem gode P-råd, der kan spare dig mange penge og ærgrelser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der var den jo! Den eneste ledige p-plads nær det hyggelige torv, hvor familien vil spise frokost på feriens første dag. Der er ingen optrukne streger og ingen tegn på p-billetautomat i miles omkreds. Men efter frokosten har p-vagten både sat en bøde i forruden samt en tung blokering på bilens dæk.

Så uheldigt kan det gå, hvis man under ferien ikke er opmærksom på parkeringsreglerne, som i Europa ikke bare varierer fra land til land, men ofte fra by til by.

"Trafik- og parkeringsregler varierer fra land til land. Ofte er parkeringsreglerne utroligt lokale og langt fra det vi kender i Danmark. Derfor er det en god idé at undersøge reglerne hjemmefra, så du undgår irriterende parkeringsbøder på ferien," siger Andrew Smith, General Manager for Avis Budget Group i Danmark.

Budget Biludlejning har lavet en liste med gode råd, som hjælper dig gennem ferien uden bøder:

1. Vælg betalingsparkering i stedet for at parkere på offentlig vej

Selvom det koster lidt mere på feriebudgettet, så kan det nogle gange være en fordel at finde betalingsparkering, så du slipper for at skulle tage højde for de ofte indviklede lokale parkeringsregler. Parkerer du i et p-hus eller på en overvåget parkeringsplads, vil din bil desuden stå mere sikkert, end hvis du parkerer på gaden.

2. Parker inden for båsene

Hvis du endelig finder en plads, og pladsen har afmærkede streger, så sørg altid for at parkere helt inden for båsen. Ikke alle byer ser så lempeligt på det som fx Københavns Kommune, så du risikerer en bøde for blot at holde et par centimeter ude over stregen.

3. Stil p-skiven – og tjek om den er godkendt i udlandet

En tommelfingerregel er, at parkeringspladser reguleret med parkeringsskiver oftest findes i nord- og vesteuropæiske lande. Længere mod sydøst skal du ofte betale for parkering i parkometre. Er der parkeringspladser, hvor du kan bruge p-skive, vil det ofte være markeret med skiltning.

I fx Tyskland skal du være særligt opmærksom på de parkeringsområder, hvor du kan parkere med p-skive. I Tyskland ser p-skiven nemlig anderledes ud end i Danmark. Derfor gælder den danske p-skive ikke. Du bør derfor medbringe en tysk p-skive, hvis du vil parkere i områder, der kræver p-skive uden at risikere en bøde. En tysk p-skive skal indstilles til den næste påbegyndte halve time.

Det betyder også, at hvis du vil bruge elektronisk parkeringsskive i fx Tyskland, så skal den være godkendt af de tyske myndigheder, og den skal kunne indstille sig til begyndelsen af den næste påbegyndte halve time efter, at motoren er stoppet. I andre europæiske lande kan du heller ikke være sikker på, at din danske elektroniske p-skive anerkendes.

4. Tjek om der er forskellige regler på forskellige sider af vejen

I nogle lande som Spanien skal man på ensrettede veje parkere i den side af vejen, hvor husene har ulige numre - på dage med ulige dato. Til gengæld skal man parkere på den side af vejen, hvor husene har lige numre på dage med lige dato. I Madrid findes der zoner, hvor man maksimalt må parkere to timer.

5. Lej bil med GPS, som viser vej til p-plads og hent en lokal p-app

Har du lejet en Budget-bil med GPS på ferien, så vil den typisk hjælpe dig med oplysninger om parkeringsforhold og vise vej til parkeringsanlæg, det samme kan Budget Travel Partner. Der findes desuden en lang række apps, der kan hjælpe med at finde og betale for parkering i forskellige byer, bl.a. appen Parkme til både iPhone og Android.

Hvis du får en bøde – eller bilen bliver fjernet

I nogle lande benytter myndighederne hjulklamper, eller måske fjerner de endda bilen helt, hvis den holder ulovligt parkeret. Kommer du ud for, at din bil er blevet klampet eller fjernet på ferien, må du henvende dig til de pågældende myndigheder for at få klaret dit mellemværende, så du kan få din bil fri igen.

Husk at betale bøden

Husk også at man ikke slipper for at betale en p-bøde, fordi man holder ulovligt med en lejet bil:

Udenlandske myndigheder vil, som hovedregel, sende bøden til udlejningsselskabet, som så vil sende den videre til dig, men så risikerer man, at betalingsfristen er overskredet. Så husk den ikke kan undgås og at betale bøden.

Fem ting man især skal være opmærksom på ved parkering i Europa:

• Vælg betalingsparkering i stedet for at parkere på offentlig vej

• Din p-skive skal være godkendt af tyske myndigheder ved brug i Tyskland

• Spanien har forskellige regler på forskellige sider af vejen

• Parkér inden for afmærkede båse, ikke alle byer ser så lempeligt på det som fx Københavns Kommune

• Lej også bil med GPS, som kan vise vej til parkering, supplér evt. med lokal parkeringsapp




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere