Valgforskere og medier slår panderne mod hinanden, når talen falder på exit polls. En lang række politikere mener, at målinger af, hvad folk har stemt, kan påvirke de vælgere, der endnu ikke har sat krydset.
Vås, mener blandt andre nyhedschefen på TV2, Michael Dyrby, der i flere medier har givet udtryk for at TV2 igen i år vil bringe løbende exit polls.
Men når det handler om at lave exit polls ved hjælp af netpaneler, så er meningerne mindst lige så delte blandt analytikerne.
- Vi vil lave exit polls, men ikke via nettet, fortæller Casper Ottar Jensen, der er chef for kvantitative undersøgelser hos Megafon.
Netpaneler for usikre
I stedet vil man spørge vælgere, der går ud fra valgstedet.
Resultatet vil dog sandsynligvis kunne ses på nettet, da Megafon har et fast samarbejde med TV2 omkring exit polls.
Megafon står også bag de omtrent daglige meningsmålinger og mandatskøn i Politiken.
- Risikoen for at ramme ved siden af er for stor, når man bruger et netpanel til exit polls. Det er sværere at tage højde for de demografiske forskelle, fordi stikprøven vil være anderledes på de blødere aspekter end befolkningen generelt, siger Casper Ottar Jensen.
Han mener, at det blandt skyldes, at deltagerne i netmålingerne alt andet lige er mere åbne for forandringer i samfundet og mere oplyste om samfundsforhold, fordi de netop er på nettet.
- Du får ikke dem, der slanger sig på sofaen dagen lang, som du gør, når du ringer rundt, vurderer han.
Casper Ottar Jensen er ved at være lidt træt af debatten om exit polls.
- Jeg har svært ved at se logikken i, at det er ok at vise en meningsmåling på valgdagen, men at exit polls skulle kunne påvirke resultatet. Meningsmålingerne kommer hele tiden, men dummere er folk da heller ikke, siger han.
Kan ikke tjekke om folk har stemt
Konkurrenten Zapera vil bringe sine net-målinger på valgdagen ? men hvor vides endnu ikke...
- Vi har ikke tilbudt den nogen steder endnu, siger Lars Gylling, marketingskonsulent hos Zapera.
Zapera spørger et udvalg af sine faste paneldeltagere ud om, hvad de har stemt. Lars Gylling forklarer, at man gør sit yderste for, at vægtningen ikke bliver skæv i besvarelserne.
Han mener ikke, at det er svært at finde et repræsentativt udsnit af vælgerne på denne måde. Men Lars Gylling må dog medgive en enkelt svaghed ved måden at måle på.
- Vi kan jo ikke tjekke, om folk rent faktisk har stemt, når vi spørger dem. Men ved sidste valg var vi ret præcise, uddyber han.
Jubii: nej tak
Lars Gylling er klar over, at exit polls er et minefelt i debatten.
Han fortæller at Zapera indtil videre ikke har fået negativ respons på at komme med vurderinger, inden stemmerne er talt op.
Ved valget i 2001 blev der bragt opdaterede exit polls hver time på Yahoo og Sol. Men Zapera skal ikke satse på at for eksempel Jubii vil overtage valgstafetten.
- Næ. Vi har ikke tænkt os at bringe noget særskilt. Men vi linker måske nok til nogen, der bringer dem, siger marketingschef Allan Sørensen, Jubii.