Århus-biblioteker får million-gave af Gates

Bibliotekerne i Århus har sammen med et kinesisk bibliotek modtaget en bibliotekspris på tre millioner kroner fra Microsoft-stifterens milliardfond, Bill & Melinda Gates Foundation. Bibliotekerne i Århus får prisen for deres arbejde med flygtninge og indvandrere.

Bill Gates sender en lille del af Microsofts softwareindtægter videre til Århus Kommunes Biblioteker gennem milliardfonden Bill & Melinda Gates Foundation.

Bibliotekerne i Århus har sammen med et bibliotek i Kina fået fondens årlige bibliotekspris, "Access to Learning Award", på i alt omkring seks millioner kroner for deres arbejde med at gøre information tilgængelig for specielt flygtninge og indvandrere.

- Jeg synes, det er flot, at en så væsentlig fond er med til at sætte ekstra fokus på, at vi via biblioteksvæsenet kan gøre noget for at flytte den sociale arv, siger Torben Brandi Nielsen, rådmand i Århus Kommune.

Flygtninge og indvandrere

Bill & Melinda Gates Foundation bygger på den formue, som Bill Gates igennem årene har skrabet til sig gennem Microsoft.

Prisen til Århus udgør derfor kun et lille greb i lommen for fonden, hvis formue udgør mere end 160 milliarder kroner.

Den årlige bibliotekspris bliver uddelt på en bibliotekskongres i Buenos Aires i Argentina 24. august, og her kommer Århus Kommunes Biblioteker til at dele prisen med China Evergreen Rural Library Service Center.

Bibliotekerne i Århus får blandt andet prisen for et program, hvor biblioteket i samarbejde med flygtninge og indvandrere har dannet en forening, der hjælper det såkaldte B-hold med at komme på internettet.

Århus Kommunes Biblioteker stod også bag den oprindelige udvikling af portalen Finfo, der leverer information om det danske samfund til flygtninge og indvandrere.

- Vi har arbejdet med fri og lige adgang til informationer - også for de grupper, som har svært ved at bruge ny teknologi. Vi prøver at gøre en indsats i forhold til dem, der ikke er med på vognen, hvad enten det er forskellige aldersgrupper eller indvandrere, siger Torben Brandi Nielsen.

Nyt multimediehus

De århusianske biblioteker har endnu ikke besluttet sig for, hvad de omkring tre millioner kroner fra prisen skal gå til.

Men det kunne blive til nye tjenester til målgruppen af flygtninge og indvandrere i forbindelse med, at Århus skal bygge et nyt multimediehus til flere hundrede millioner kroner.

- Vi skal kigge på, hvordan vi både kan satse på de stærke, hvilket er de uddannelsessøgende, og samtidig sørge for at få alle andre med på vognen. Det er det sidste, vi har fået pengene til, fortæller Torben Brandi Nielsen.

Han benytter samtidig muligheden til at sende en kritik til landspolitikkerne i hovedstaden, fordi prisen ifølge ham viser bibliotekernes indflydelse i informationssamfundet.

- Det negative er, at bibliotekerne ikke er tænkt ind i den vidensstrategi, som Videnskabsministeriet har lagt frem, og det fatter jeg ikke en disse af. Jeg synes, det er katastrofalt, at man på Christiansborg og i regeringen ikke tager bibliotekerne med i forhold til informationsteknologi, skælder Torben Brandi Nielsen.

Århus Kommunes Biblioteker tog prisen for næsen af blandt andet Københavs Hovedbibliotek, som også havde søgt om millionerne fra Bill Gates.

Københavns Hovedbibliotek ville have brugt pengene til at igangsætte udlån af film over nettet og til at forbedre bibliotekets hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere