Dansk bølge af voldsomme it-røverier

Røveriet af processorer fra et it-firma i Roskilde natten til onsdag er det tredje voldsomme røveri mod en dansk it-distributør inden for otte måneder. I alle tre tilfælde har væbnede røvere - i et tilfælde dog med en legetøjspistol - optrådt voldsomt og stjålet RAM og processorer for millioner af kroner. Ingen af røverierne er opklaret.

Det var det tredje røveri af slagsen, da to væbnede røvere natten til onsdag slog til mod it-firmaet Roxy World Trading i Roskilde og stjal processorer for 11 millioner kroner.

Røveriet kommer under otte måneder efter, at it-distributøren Bluecom var udsat for et lignende røveri, hvor væbnede røvere stjal udstyr for flere millioner kroner.

Endnu et røveri fandt sted i marts, hvor it-distributøren Comway fik stjålet it-udstyr for knap en million kroner, da tre røvere om morgenen ventede på, at de lageransatte mødte på arbejde. Her medbragte røverne en legetøjspistol.

RAM og CPU'er

I alle tre tilfælde har RAM-blokke og processorer været mål for røverierne, og i ingen af de tre tilfælde har politiet endnu fundet gerningsmændene.

Hos en af landets største it-distributører mener direktøren, at røverierne er nøje planlagt.

- Jeg tror, at det er organiseret. Der bliver gået meget målrettet efter sendinger, som man ved dukker op, siger administrerende direktør Torben Qvist fra it-distributøren Actebis.

It-røverier

9. december 2003
Tre røvere bevæbnet med en tromlerevolver og et oversavet jagtgevær stjæler RAM-moduler og processorer for millioner af kroner fra it-distributøren Bluecom i Birkerød. En af de ansatte skubbes omkuld.

15. marts 2004
Tre røvere klipper sig igennem et hegn og stjæler RAM-moduler og processorer for knap en million kroner fra it-distributøren Comways lager i Sydhavnen i København. To medarbejdere bagbindes.

21. juli 2004
To røvere bevæbnet med en pistol stjæler processorer for 11 millioner kroner fra det lille it-firma Roxy World Trading i Roskilde, hvor varerne netop var blevet modtaget fra USA. Indehaveren lægges i håndjern og sparkes i hovedet.

De voldelige it-røverier er ikke et dansk fænomen, for der har ifølge Torben Qvist været lignende tilfælde i både England, Holland, Italien og Spanien.

Det har blandt andet ført til, at Actebis på mange af selskabets lagre i Europa har vagtfolk til stede.

Flytter lageret

It-distributøren Comway blev sidste år skabt af udbrydere fra distributøren Bluecom, og begge selskaber er altså senere blevet ramt af røverier.

Hos Comway har det betydet, at lageret er flyttet væk fra Sydhavnen i København.

- Det var en ubehagelig oplevelse for alle medarbejdere, men vi har flyttet lageret ud til et større og mere sikkert lagerhotel, hvor mange firmaer er sammen om et stort lager, siger direktør Peter Garber.

Hos Actebis frygter Torben Qvist, at det i stigende grad bliver nødvendigt.

- I nogle lande har vi gjort det, at flere virksomheder af samme type har lagt sig i fælles område med fælles vagtfirma og bag fælles indhegning. Hvis tingene udvikler sig uheldigt, kan man sagtens forestille sig, at det er noget, man skal diskutere i Danmark, siger han.

Ingen endelig opklaring

Det er politiet i henholdsvis København, Roskilde og Helsingør, der efterforsker de seneste otte måneders tre voldsomme røverier.

- Vi kigger på de forskellige sager, men jeg vil ikke udtale mig om, hvorvidt der er en sammenhæng, siger kriminalkommissær Gerhard Payne fra Københavns Politi, som efterforsker røveriet mod Comway.

I det første af de tre røverier mod Bluecom har opklaringen heller ikke fået noget gennembrud, men derfor er sagen ikke droppet.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi en dag finder noget i en sag, hvor der er sammenhæng, så kigger vi på det, siger kriminalassistent Morten Pedersen fra Helsingør Politikreds.

Tidligere bølge

I den seneste sag brugte Roskilde Politi i går lang tid på gerningsstedet i Roskilde. Kriminalassistent Charlotte Skovby venter nu på, at politiets regionale efterforskningscenter sender oplysninger om lignende sager, så politiet kan begynde at lede efter sammenhænge.

Ingen kan give et klart bud på, hvor det stjålne it-udstyr ender, men flere nævner udlandet, hvor udstyret kan være svært at spore.

En bølge af kriminalitet ramte også den danske it-branche tilbage i 1995, hvor det ligeledes var processorer og RAM-blokke, der var i høj kurs. Distributøren EET var et af tre ramte firmaer på under et halvt år, og her viste det sig at være udlændinge, der stod bag. Der var dog ikke tale om væbnede røverier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere