Vi skal være langt mere agile, og it-løsningerne skal kunne leveres hurtigere.
Sådan lyder missionen for Landbrugsstyrelsens it-afdeling, der netop nu har vokseværk og blandt andet får 40 ekstra årsværk og et større it-budget.
Franci Johansen, der er konstitueret underdirektør i it-organisationen i Landbrugsstyrelsen, fortæller, at styrelsen står overfor at skulle gennemføre 11 nye store it-projekter i de kommende fire år. Et af de vigtigste handler om, at it-afdelingen skal være langt mere agil.
“Vi skal kigge på, hvordan vi får hurtigere time to market. Det handler meget om at gå fra en traditionel og ret stiv vandfaldsmodel og over i noget mere agilt,” siger hun.
Mange it-afdelinger er allerede godt i gang med det agile, og endnu flere taler om det. Når Landbrugsstyrelsen først nu for alvor skal til at gå i gang med forandringsprocessen, er der dog flere grunde til det, fortæller Franci Johansen.
“Det er et forandringsprojekt, der rækker langt ud i huset, og den slags skal gøres omhyggeligt, så alle kommer med, og så vi lykkes.”
“En anden ting, der vil hjælpe betydeligt både på vores mulighed for at øge vores automatiseringsgrad af sagsgangene og for at komme hurtigere til markedet, er en digitaliseringsparat lovgivning.”
“Vi vil eksempelvis også kigge på, hvad behovet for breve er, og om du kan fjerne nogle af dem, og du skal kigge på hele samarbejdsformen, hvor det bliver meget mere projektorienteret. Man kan ikke bare springe ud i det.”
Har allerede kørt agile projekter
Franci Johansen forklarer dog samtidig, at agile projekter ikke er et helt nyt fænomen for it-afdelingen, der over den kommende tid vil vokse til at være på 140 årsværk.
“Vi har allerede arbejdet agilt i nogle projekter. I nogle tilfælde er det gået godt og i andre mindre godt.”
“Men fordi vi er EU-akkrediterede i forhold til store fonde, hvor der er mange penge i spil, har vi rigtig, rigtig meget revision. Der skal være fuldstændig styr på arbejdsgangene, og på hvem der har bestilt og bygget hvad herinde – på hele ændringsstyrings-processen - så vi kan ikke bare springe fra én metode til en anden.”
“Derfor laver vi nu et projekt, der handler om metode-valget og metode-implementeringen. Det skal gøres ordentligt, så vi kan dokumentere hele vejen, hvad det er, at det har hjulpet på, og så vi også kan afgøre, hvilke metoder, der skal anvendes til forskellige projekter.”
“Vi ender nok med at have to eller tre forskellige projekt-tilgange,” vurderer underdirektøren fra Landbrugsstyrelsen.
Franci Johansen forventer, at selve projektet, der skal sikre mere agilitet og flere projektmodeller, kommer til at løbe i et til to år.
“Der vil være evaluering undervejs. Nogle dele af det vil naturligvis hurtigt komme op at flyve, mens andre dele vil tage længere tid.”
“Det her er en væsentlig forandring - også uden for it-afdelingen, for det er ikke noget, vi kan lave selv. Vi skal have forretningen med, og vi skal helst have den med på en god måde.”
Vil væk fra brændende platform
Hvad er det for en gevinst, du håber, at I kan opnå om et til to år, når forandringsprojektet er gennemført?
“Jeg håber, at vi kan være ude af den brændende platform, det er, at en politiker får en god idé - og at det så er it, der er bremseklodsen.”
“Det handler også om, at vi i it skal blive bedre til at kommunikere ud til forretningen og til de politiske lag, hvad der er nemt at bygge, og hvad der er svært at bygge. Det skal ikke komme som en overraskelse, når de allerede er færdige med forhandlingerne.”
“Jeg håber, at vi hurtigst muligt er ude af den brændende platform, hvor it er den begrænsende faktor.”
Skal høste gevinster for 203 millioner
Landbrugsstyrelsen skal frem mod 2022 investere omkring 90 millioner kroner mere i it-området, end man gør i dag. De penge går til 11 forskellige it-projekter.
Når alle projekterne er rullet ud, er der så til gengæld en forventning om, at man kan høste gevinster på i alt omkring 203 millioner kroner.
“Så der er en pæn business case i det her - især i forhold til at automatisere, at blive hurtigere og at gøre tingene nemmere for kunderne,” siger Franci Johansen.
“Fordi der er så mange ting, som de politiske lag gerne vil have, forventes det ikke at blive en spareøvelse. I stedet er det planen, at vi kan give dem noget mere for de 203 millioner kroner. Det er ikke vores forventning, at der vil blive afskediget folk,” siger hun.
Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier