Studerende bruger illegale Wi-Fi-forstærkere

Den norske telestyrelse må flere gange rykke ud for at bede studerende om at skrue ned for sendeeffekten på deres trådløse lokalnet, Wi-Fi. Nordmændene køber udstyr i USA, som er ulovligt i Europa. Herhjemme har der ikke været tilsvarende sager.

Den norske telestyrelse har adskillige gange måtte gribe ind over for driftigere nordmænd, som har skruet for højt op for sendeeffekten på deres trådløse lokalnet, Wi-Fi.

Særligt slemt står det ifølge nyhedstjenesten Digi.no til i Trondheim, hvor studerende i et boligområde har øget rækkevidden på deres trådløse netværk for at dele det med hinanden. Det er sket ved at øge sendestyrken.

Et trådløst lokalnet er, som ordet siger, beregnet til brug i et afgrænset område. Netværkene sender på et åbent frekvensbånd omkring 2,4 GHz. For at undgå, at alle netværk i det bånd forstyrrer hinanden, er sendeeffekten i Europa begrænset til 100 milliwatt.

Amerikanerne er derimod langt mindre restriktive og tillader udstyr, der kan sende med den tidobbelte effekt, altså en watt. Så de driftige nordmænd, der ønskede at udvide rækkevidden på deres lokalnetværk for at give andre adgang, købte simpelthen forstærkere hjem fra amerikanske forhandlere.

Problemet er, at naboernes netværk så bliver forstyrret, eller snarere mast, af den høje sendestyrke. De klager derfor deres nød til telestyrelsen, som rykker ud til en pejlevogn for at tjekke sendestyrken.

- Når vi rykker ud, er de fleste samarbejdsvillige og piller udstyret ned. Vi forsøger at undgå at indblande politiet, fortæller sektionschef Stein Gudbjergsrud fra den norske telestyrelsen til Digi.no.

Herhjemme er IT- og Telestyrelsen også i enkelte tilfælde blevet kaldt ud af danskere eller virksomheder, der ikke kunne få det trådløse lokalnet til at fungere.

- I ingen af tilfældene var der tale om ulovligt udstyr. Det var derimod enten et lovligt nabo-netværk, der var placeret uheldigt, eller en mikrobølgeovn, som forstyrrede kommunikationen, fortæller Henry Galle Stech, der leder rådgivningsområdet i IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere