Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Den perfekte kode: Her er seks fællessnævnere for al god kode

Der kan være meget stor forskel på den kode, som vores systemer er bygget af. Men der er seks vigtige ting, som al god kode har til fælles.

Der findes som bekendt milliarder og atter milliarder linier af kildekode til alverdens it-systemer, men ikke al kode er skrevet lige godt.

Software-udviklere har ofte ret fastlagte holdninger til, hvad der gør en rå kode 'god' eller 'dårlig,' og det er langt fra altid, at de er enige.

Nogle ting er de imidlertid ret enige om, beretter Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, der har gennemgået flere store udvikler-foraer for holdninger til 'god' og 'dårlig' kode.

1: Skal være nem at læse
Den måske vigtigste egenskab for 'god' kode er, at den skal være nem at læse, og dette er langt de fleste software-udviklere rørende enige i.

En letlæselig kode gør det nemt for andre udviklere at forstå, hvad koden handler om, og hvad meningen med den er.

"Efter min mening har udvikleren ikke været dygtig nok, hvis jeg ikke kan forstå hans hensigt i løbet af maksimalt fem minutter," lyder det således fra en senior-udvikler - Luke Burnham - som Computerworlds amerikanske søstermedie har talt med.

"Computeren er ligeglad med variable navne eller mellemrum mellem linier, men det gør mennesker. Kode bliver skrevet én gang, men bliver læst hundredevis af gange," siger han.

En anden softwareudvikler peger på, at 'god' kode betyder, at den skal være skrevet i en konsistens stil med ordentlige mellemrum, ordentligt indrykning og et godt flow samt med betegnelser, der 'giver mening.'

Godt med gode kommentarer

Masser af kommentarer og forklaringer hører også til enhver god kode. Grunden er simpel: Gode kommentarer gør det nemmere hurtigt at forstå koden, og hvad hensigten med den er.

En udvikler understreger, at forklaringerne i kommentarfelterne ikke skal handle om, hvad en funktion eller kodesekvens gør, men hvorfor den gør det.

"Kommentarerne til god kode skal gøre det klart for andre, hvad der egentlig foregår i udviklerens hoved, mens han skriver koden," skriver han.

Forklaringerne gælder i øvrigt over udvikleren selv, da ingen udvikler kan huske intentioner og planer til al den kode, som han har skrevet i tidernes løb.

Ordentlige kommentarer kan derfor være nyttige for udvikleren selv, hvis koden skal modificeres engang i fremtiden.

Den skal være simpel

God kildekode er enkel - også selv om den samlet ofte vil være i stand til at udføre komplekse opgaver.

Dermed vil gode udviklere være i stand til at løse opgaven uden at over-komplicere tingene, hedder det.

"Hvert stykke kode bør udføre én opgave, som til gengæld skal udføres perfekt. Dernæst skal det næste stykke kode udføre den næste opgave. De bedste løsninger er ofte de mest enkle," lyder det fra en udvikler.

Desuden er der bred enighed om, at der er en sammenhæng mellem kode-kompleksitet og antallet af bugs.

Den skal være fleksibel

Der vil ofte være behov for, at funktionaliteten i et stykke kode justeres, udbygges eller genbruges andre steder, som tiden går, og behovene ændrer sig.

Derfor er det vigtigt, at koden er skrevet på en måde, så den er fleksibel.

Det er selvfølgelig umuligt at forudsige, hvad fremtidens behov bliver, men det kan godt lade sig gøre, at skrive koden, så den kan udbygges og justeres med så få ændringer som muligt.

Som en udvikler skriver, er det ultimative tegn på, at din kode er godt skrevet, hvis "den helt nye medarbejder får besked på at modificere den kode, som du skrev for seks måneder siden, og aldrig nogen sinde henvender sig til dig for at stille dig et spørgsmål."

Den er nem at vedligeholde

Det er mere end sandsynligt, at din kode vil indeholde bugs - også selv om den er fantastisk godt skrevet - for det gør langt størstedelen af den kode, der bliver skrevet.

Og det betyder jo, at der skal rettes i koden, så bug'en kan fjernes.

Der er bred enighed blandt udviklerne om, at det er grundlæggende for 'god' kode, at den skal være nem at rette i.

"Al kode skal vedligeholdes, og den opgave skal være så nem som muligt," lyder det fra en udvikler.

En anden skriver: "Den store forskel mellem kode, der bare fungerer og kode, der er fantastisk, er vedligeholdelses-venligheden ['maintainability']."

Den skal fungere

Det er jo et ret oplagt kriterium for en god kode, men vi tager den ikke desto mindre med her.

For det er grundlæggende for enhver 'god' kode, at den skal fungere efter hensigten og løse alle de ønskede opgaver, som den er skrevet til.

Har vi glemt noget? Hvad synes du er et fællestræk for al god kode? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Verdens måske allerbedste og mest indflydelsesrige programmører

12 tastaturer som udviklere og kodefolk holder meget af




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Sparekassen Danmark

RPA-udvikler til IT-afdelingen

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalister til PMO og strategiimplementering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere