Nesa tester mere superbredbånd

Det sjællandske elselskab Nesa vil teste en forretningsmodel for at levere lynhurtig internetadgang til kunderne gennem optiske kabler. Det skal ske, inden selskabet sætter et milliardbeløb af til den helt store udrulning. Yderligere 2.000 kunder kan komme med i forsøget.

Det sjællandske elselskab Nesa indleder en yderligere test af, om der er forretning i at lægge kabler til superbredbåndsforbindelser ud til elkunderne.

Nesa kører i forvejen et forsøg i Gentofte, hvor 500 husstande kan koble sig på et fibernetværk. Det udvides nu med yderligere 2.000 husstande, som kommer til at betale for deres tjenester.

En række elselskaber landet over er ellers allerede i gang med at etablere optiske fiberkabler, som kan bære de lynhurtige internetopkoblinger, tv-tjenester og telefoni.

Men Nesas tekniske direktør, Lars Lorensen, vil være sikker på, at investeringen kan tjenes hjem igen.

Graver elledninger ned
Nesa er i gang med at grave elledningerne ud til godt 200.000 husstande ned. I dag hænger de i master.

Samtidig med at elledningerne kommer i jorden, graver Nesa også rør ned, som de optiske fiberkabler enkelt kan trækkes igennem. Gravearbejdet udgør en meget stor del af omkostningen ved at etablere et nyt netværk, og den del af investeringen får Nesa så at sige gratis.

Alligevel anslår Lars Lorensen, at det vil koste et sted mellem 10.000 og 14.000 kroner per husstand at etablere fibernetværket. For hele Nesa bliver investeringen dermed på mellem 2 milliarder og 2,8 milliarder kroner.

- Vi gør meget for at blive kloge på det nøjagtige tal, siger Lars Lorensen.

Han har brug for et forsøg på kommercielle vilkår, inden han tør satse på gigantinvesteringen i bredbånd.

Samtidig venter han på, at tv-selskaberne åbner for, at deres kanaler bliver distribueret via IP-netværk, så kunderne selv kan sammensætte deres tv-pakker. Det er tv-selskaberne ikke meget for i dag, og uden tv bliver betalingen for at benytte de nye supernetværk ifølge Lars Lorensen ikke høj nok til at forrente investeringen.

Uansvarligt ikke at etablere bredbånd

Nesa leverer ikke selv internet, telefoni og tv-signaler, men indbyder teleudbydere til at benytte netværket.

Af samme grund lader Lars Lorensen sig heller ikke påvirke af kritikken fra TDC-direktør Henning Dyremose, der på en konference tirsdag sagde, at elselskaberne bør holde sig til at levere billig strøm, for TDC kan gøre alt på telemarkedet bedre og billigere, end de kan.

- Det vil være uansvarligt af os ikke at etablere bredbånd, når vi alligevel er ude at grave, siger Lars Lorensen.

Han tilføjer, at Nesa under ingen omstændigheder vil spilde elkundernes penge på bredbånd.

- Når vi kommer med en forretningsplan for fiber til hjemmet, så hænger den sammen, lover han.




IT-JOB

Queue-it ApS

Team Lead Engineering

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere