"Game of Thrones" blev sidste års mest fildelte tv-serie. Samtidig er den populære serie en ret god forretning for producenten HBO. Så spørgsmålet om hønen og ægget ligger lige for.
Er pirateriet en økonomisk drivkraft - eller er pirateri blot en naturlig følge af økonomisk succes?
En af seriens instruktører gav i sidste uge fildelingen en del af æren for "Game of Thrones"-successen. David Petrarca er på en konference citeret for at sige, at serier som "Game of Thrones" lever godt af den omtale og hype, som fildeling skaber, og at serierne drager økonomisk fordel af omtalen.
"Det er sådan, den slags serier overlever," sagde David Petrarca ifølge TheAge.
Han måtte dog senere modificere eller nedtone den pointe, da kommentaren ramte nettets jungletrommer - og sandsynligvis hans arbejdsgivers kontor, hvor man næppe ønsker at rose ulovlig fildeling for noget som helst.
Noget om snakken?
Efter konferencen måtte Petrarca hurtigt udtale, at han ikke støtter ulovlig fildeling, og at ingen - ifølge ham - vinder på, at der fildeles.
For kort tid siden var HBO ellers ude at fortælle, at antallet af solgte dvd'er af sæson to af "Game of Thrones" kommer til at slå alle HBO-rekorder. Om det er en direkte effekt af fildeling, er der ikke bevis for, men der er tilbagevendende dokumentation for, at fildeling kan være gavnligt og ikke skadeligt for underholdningsbrancherne.
I forbindelse med "Game of Thrones" bliver den store interesse for at fildele serien også kædet sammen med, at HBO ikke har gjort det helt nemt for sine kunder at få adgang. I USA kræver det kabel-tv-abonnement at se serien, hvilket sidste år startede en lille protestbevægelse, der tiggede HBO om nemmere at få lov til at købe adgang til serien.
Her i Norden har ankomsten af HBO Nordic gjort det en del nemmere lovligt at få adgang til serien. Også når sæson 3 af "Game of Thrones" begynder i denne måned.
LÆS OGSÅ: