Artikel top billede

Så mange danske firmaer kan være afskåret fra bredbånd

Se hvor mange danske virksomheder, der har så ringe bredbåndsadgang, at de kan slippe for ny lov om tvungen digital postkasse.

Læs også:
Gør dig klar: Snart slut med brevpost fra det offentlige

Sådan kommer tvangs-mail fra det offentlige til at fungere

Ved udgangen af i år skal landets virksomheder bruge en obligatorisk postkasse på virk.dk.

Men faktisk har man i loven set sig nødsaget til at smide en bredbånds-undtagelse ind.

Virksomheder, der ikke har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse, defineret som 512 kilobit, har fået lov til at slippe for at blive tilmeldt ordningen.

Hos Erhvervstyrelsen forklarer kontorchef Carsten Ingerslev at styrelsens seneste kortlægning viser, at flere end 99,9 pcocent af alle danske virksomheder har mulighed for en bredbåndsforbindelse på mindst to Mbit/s.

Under 1.000 virksomheder

"Derfor forventer vi, at under 1.000 virksomheder kan blive undtaget fra lovkravet om en obligatorisk postkasse på Virk.dk," udtaler han i et skriftligt svar til Computerworld.

I øvrigt er undtagelsen at finde i et lovforslag om "Lov om Offentlig Digital Post" fra den 13. april 2012 af finansminister Bjarne Corydon (S).

Her fremgår det, at det foreslås, at der indføres en bemyndigelse til erhvervs-og vækstministeren til at fastsætte såkaldte fritagelsesbestemmelser fra obligatorisk tilslutning.

Loven siger, at kommunikation "som altovervejende hovedregel" bør foregå digitalt.

"Fritagelse for tilslutning til den offentlige digitale postløsning kan derfor efter forslaget kun komme på tale, hvis der foreligger ganske særlige omstændigheder," hedder det.

"Det kan eksempelvis være tilfældet for personer eller virksomheder, som er hjemmehørende i et af de forholdsvis få områder, hvor der er begrænset adgang til internettet som anført i afsnit 4.4.3.1."

Imidlertid har en kontorchef fra Digitaliseringsstyrelsen tidligere udtalt følgende:

"Det er kun, hvis en virksomhed ikke har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse defineret som 512 kilobit, at man kan slippe for at blive tilmeldt ordningen".

DF: Ikke acceptabelt
It-ordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti (DF) mener, at det er statens ansvar, at folk kan kommunikere med det offentlige digitalt.

"Jeg mener, at det ikke er acceptabelt, at der er borgere og virksomheder i Danmark, som ikke kan få en brugbar internetforbindelse, som kan bruges til at komme i kontakt med det offentlige," udtaler han til Computerworld.

Når man fra statens side sætter krav til at danskerne skal kommunikere med det offentlige via digitale kanaler, så har staten også et ansvar for, at der er en infrastruktur til rådighed, forklarer han videre.

Derfor har DF også fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om fradrag for etableringsomkostninger ved tilslutning til højhastighedsforbindelse til de borgere, som i dag ikke kan få en hurtig internetforbindelse. 

"Omvendt, når vi nu har den situation, at det ikke er alle, der kan få en tilfredsstillende forbindelse, så er det mindste, man kan gøre, at man laver en undtagelsesmulighed, så de borgere kan slippe for kravet om digitalt post."

"Men det er rigtig ærgerligt at det er nødvendigt," udtaler Dennis Flydtkjær, der vil rejse spørgsmålet i Folketinget.

Han mener i øvrigt, at ansvaret for de mange mobilhuller og dårligt bredbåndsdækning ligger hos partierne bag teleforliget, for det er dem, som har ført en fejlslået politik igennem mange år nu. 

"Man har stillet for lempelige krav, når der var udbud, og samtidig har man ikke brugt de penge, man får ind på auktionerne til at sikre bedre forbindelser for præcis de virksomheder og borgere, som kommer i klemme nu," påpeger han.

Dansk Energi: Alt for mange
Hos Dansk Energi, der repræsenterer fiber-leverandørerne, kritiserer man også tingenes tilstand.

"Hvis der er tale om 1.000 virksomheder, som i dagens Danmark anno 2013 ikke kan få en bredbåndsforbindelse med lidt over ISDN2-hastighed, så er det 1.000 for meget," udtaler chefkonsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Desuden advarer han om, at der ofte kan være sammenfald mellem en mindre virksomhed som en enkeltmandsvirksomhed og så den private husstande, hvorfra virksomheden drives, hvorfor udfordringen ikke kun gælder offentlig digital post, men digitale velfærdsløsninger generelt.

"I stedet for alene at undtage virksomhederne bør man måske også se nærmere på, hvordan de så får erstattet deres smalbåndsforbindelser med noget med tidssvarende, men den hovedpine er jo i højere grad politisk," lyder opfordringen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere