Artikel top billede

Ingen grund til uro: Derfor er dine data mest sikre i skyen

Interview: Beskyttelse af data er en højprioriteret agenda hos mange virksomheder. Løsningen er ikke at låse sine data inde i kælderen - de skal op i skyen.

Der er faktisk ikke nogen grund til at tøve. Du finder ikke et sikrere sted for din data end i skyen - du skal bare vælge den rigtige sky.

"Det er en stor udfordring at sikre sine data som virksomhed. Men det kan kun lykkes i skyen, man bliver bare nødt til at sondre korrekt mellem public og private cloud," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic. 

It-leverandøren T-System Nordic er en underafdeling i den tyske kæmpe, Deutsche Telekom. 

Mange er, måske med rette, bekymrede over sikkerheden ved cloud.

Der er også set flere eksempler på, hvor galt det kan gå.

Sony fik kompromitteret oplysninger om et potentielt tocifret antal millioner af kunder i 2011, Evernote mistede i 2010 6.000 kunders data, mens Carbonite i 2009 mistede en del af sine kunders backup.

Intensiteten af cyberangreb stiger dag for dag, hvilket skaber store sikkerhedsmæssige udfordringer i datacentre. Europæiske regeringer rapporterer for eksempel om fire til fem angreb hver eneste dag. 

Så det er måske meget forståeligt, at virksomheder tøver med at bevæge sig op i de store skyer.

Forskellen mellem public og privat cloud

Men det er vigtigt ikke bare at skære cloud over en kam, for der er en væsentlig forskel, som ikke mindst har at gøre med sikkerhedesniveauet. 

"Public cloud, tror jeg vi alle kender fra diverse tjenester som iCloud, Evernote, Facebook og så videre. En væsentlig forskel mellem den offentlige og den private sky er for eksempel det faktum, at man i en offentlig sky ikke aner om ens data ligger i Danmark, USA eller Hong Kong. Det gør man om nødvendigt i den private," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic.

Selve begrebet 'private cloud' er nemlig ikke særlig godt forstået.

"Jeg har set eksempler på, at private cloud egentlig bare har bestået i, at leverandøren tog serverne fra en virksomhed, og flyttede dem til leverandørens datacenter. Men det mener jeg slet ikke er cloud," siger han.

Her er forskellen på cloud-typerne

For at en løsning skal kunne rubriceres cloud, må den opfylde nogle helt konkrete kriterier.

Han henviser her til fem grundprincipper i cloud computing formuleret af USA's National Institute of Standards and Technology:

• Selvbetjening efter behov.

• Netværksadgang overalt.

• Deling af ressourcer.

• Ekstrem elasticitet.

• Betal kun for dét, du bruger.

Disse kriterier skal naturligvis også være opfyldt for en private cloud.

Forskellen mellem public og private cloud handler i langt højere grad om at kunne specificere det helt ned til det niveau, man har brug for.

"Derfor er private cloud ikke en flytning af fysiske enheder, men en meget nøje end-to-end beskrivelse og aftale om serviceniveau, hvor dataen bliver opbevaret, sikkerhed og meget mere. Det er virkelig det private cloud er for mig," siger han.

Som større virksomhed kan du ikke komme uden om privat cloud

Det handler derfor om at sondre mellem de forskellige cloudtjenester, for sikkerhedsniveauet vil være vidt forskelligt.

"Jeg synes stadigvæk ikke, det er særlig godt forstået i markedet. Efter min mening er der ingen tvivl om, at udfordringerne med sikkerheden vil drive data op i skyen. Private cloud vil ikke bare være et alternativ, men måske det eneste, der på sigt kan opretholde et ordenligt sikkerhedsniveau," siger direktøren.

T-Systems er netop i gang med at bygge Europas største datacenter i Tyskland, og Jens Tiedemann kan slet ikke se, hvordan en dansk virksomhed skulle kunne måle sig med et tysk højteknologisk datacenter.

"Virksomheder som vil koncentrere sig om at lave termostater, elevatorer, biler eller hvad ved jeg, skal de blive ved med at etablere samme sikkerhed, som et 150.000 kvadratmeter datacenter i Magdebrug? Kan og vil de det, set ud fra en økonomisk synsvunkel?" spørger han og følger op:

"Nej, efter min bedste overbevisning er der ingen tvivl om, at data grundet sikkerhedsspørgsmålet vil blive drevet op i den private sky," slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere