Computerworld News Service: Ifølge Europas førende vogter af beskyttelsen af personlige data er man nødt til at blive enige om en fælles definition af begrebet "ulovligt indhold" på tværs af hele EU.
Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse (EDPS), Peter Hustinx, kommer med denne udtalelse i forbindelse med en kommentar angående Europa-Kommissionens planer om at ændre reglerne for anmeldelses- og fjernelsesprocedurer for ulovligt indhold på nettet.
I denne formelle kommentar (pdf) udtaler den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, at han er bekymret for, at hostingleverandører kan blive tvunget til at håndtere personfølsomme oplysninger i forbindelse med fjernelse af ulovligt indhold, som kommissionen definerer som følgende:
Indhold, der krænker immaterielle rettigheder, bryder forbrugerbeskyttelseslove, opildner til had, består af børnemishandling, er terrorrelateret, er injurierende eller krænker privatlivets fred.
Hustinx sætter desuden spørgsmålstegn ved, om anmodninger om fjernelse af ulovligt indhold til hostingleverandørerne -heriblandt sociale medier som Facebook eller websites med brugergenereret indhold som YouTube - altid er den bedste løsning.
"For eksempel kan det i visse tilfælde være bedst at anmelde krænkelser af privatlivets fred til databeskyttelses-myndigheder," vurderer han.
Ved visse former for ulovligt indhold såsom børnemishandling og terrorrelateret indhold bør politiet desuden inddrages.
Ikke juridisk ansvarlige
Under direktivet om elektronisk handel (pdf) er hostingleverandører ikke juridisk ansvarlige for ulovligt indhold på nettet, der er skabt af andre, men er forpligtet til at fjerne det krænkende materiale, hvis de bliver gjort opmærksomme på dets eksistens.
Hustinx understreger i sin kommentar endnu en gang behovet for at være varsom med at foreslå, at hostingleverandørerne proaktivt skal foretage foranstaltninger i forsøg på at forhindre ulovligt indhold.
"E-Handelsdirektivet fastsætter klart og tydeligt, at medlemsstaterne ikke må pålægge tjenesteyderne en generel forpligtelse 'til at overvåge den information, de fremsender eller oplagrer, eller en generel forpligtelse til aktivt at undersøge forhold eller omstændigheder, der tyder på ulovlig virksomhed.' EU-Domstolen har fremhævet dette princip i adskillige sager," påpeger Hustinx.
Oversat af Thomas Bøndergaard