Artikel top billede

Suk - derfor er der stadigvæk gadget-forbud på flyet

De amerikanske myndigheder overvejer at løsne op for de stramme restriktioner på brug af gadgets, når du flyver. Læs her, hvorfor det samme næppe kommer til at ske i Danmark.

I dag er der strenge restriktioner på brug af elektronik og gadgets, når du flyver.

Men noget tyder på, at de snærende bånd kan være på vej til at blive løsnet en smule.

For ifølge avisen New York Times vil de amerikanske luftfartsmyndigheder, F.A.A., nu genoverveje flere af de skrappe forbud, der er forbundet med brug af elektronik om bord på fly.

I dag skal al elektronik være slukket under start og landing, mens brug af mobiltelefoner og andre enheder med et aktivt mobilsignal er forbudt under hele flytuveren.

Men de regler er kommet under et stigende pres, i takt med at flere og flere flypassagerer har deres rejse-læsestof liggende på ebogslæsere, tablets og smartphones.

Ingen danske lempelser

Men vi skal dog ikke forvente lignende initiativer fra de danske luftfartsmyndigheder.

Det er der to grunde til, forklarer Thorbjørn Ancker, som er kommunikationschef i Trafikstyrelsen, der regulerer den civile danske luftfart.

"For det første er det noget, der skal vedtages internationalt. Det giver ingen mening, hvis vi alene beslutter det her i Danmark. For det andet er det dybest set flyproducenterne, som skal sige god for, at man kan ophæve en del af forbuddet. Det er jo dem, der sidder inde med nøgleviden om, hvordan de enkelte fly er produceret, og hvad de kan tåle," siger han

Thorbjørn Ancker gør også opmærksom på, at en eventuel lempelse sandsynligvis kun vil gælde for udvalgte flytyper, fordi der er store forskelle på de fly, der i øjeblikket bliver brugt af flyselskaberne.

Eksempelvis er der stadigvæk fly i drift, der er op til 30 år gamle.

Derfor kan der være en enorm forskel på den elektronik, der bliver brugt i de enkelte fly. Men der kan også være forskelle på, hvordan ledningsnettet, der er et af de områder, som kan være sårbare over for elektriske forstyrrelser, er trukket på de forskellige flytyper. 

Kræver intiativ fra EU

Thorbjørn Ancker forklarer desuden, at det er myndighederne i det land, hvor flyet er fremstillet, der udsteder de nødvendige godkendelser og certifikater til flyet.

Derfor vil det som regel også kræve, at de er med til at tage beslutningerne.

Derfor er der gadget-forbud

Når de amerikanske luftfartsmyndigheder, F.A.A, nu kan tage elektronikforbuddet op til genovervejelse, skyldes det ifølge Thorbjørn Ancker netop, at de selv har været med til at certificere passagerflyene fra Boeing. 

Vil man ændre på reglerne i EU, vil det derfor kræve, at der bliver taget initiativ til det hos EU's agentur for sikker civil luftfart, European Aviation Safety Agency, der type-certificerer de fransk-producerede Airbus-fly.

Derfor er det forbudt

Ifølge avisen New York Times er der ikke nogen undersøgelser, der kan påvise, at det udgør nogen sikkerhedsrisiko, hvis du eksempelvis har en ebogslæser eller en computer uden mobilforbindelse tændt under start og landing. 

Og flere flyselskaber - med American Airlines som frontløber - er da også selv begyndt at udstyre deres piloter med iPads.

De bliver brugt til at opbevare flyveplaner og andre dokumenter, som piloterne tidligere bar rundt på i store ringbind og tasker. 

Men ifølge Thorbjørn Ancker fra Trafikstyrelsen er der endnu ikke tilstrækkelig stor viden om, hvad der sker, hvis et stort antal personer samtidig har elektronisk udstyr tændt. 

"Flyet styrter jo næppe brændende ned fra himlen, fordi en enkelt passager har glemt at slukke sin mobiltelefon. Men tændte mobiltelefoner kan blandt andet have en indvirkning på instrumenteringen i cockpittet, og man har endnu ikke et helt klart billede af, hvad der sker, hvis på et fly sidder 300 passagerer, der har hvert deres stykke elektronik tændt," siger han.

Thorbjørn Ancker forklarer desuden, at der er flere undersøgelser, der påviser, at det kan virke forstyrrende på flyets elektronik, hvis der bliver talt i mobiltelefon på et fly. 

Eksempelvis forsøgte SAS tilbage ved årtusindeskiftet at lade piloter kommunikere med lufthavnspersonalet på mobiltelefoner, mens flyet var parkeret.

Men ifølge Thorbjørn Ancker viste forsøget, at forstyrrelser fra mobiltelefonerne i nogle tilfælde fik den computer, der styrer flyets højderor, til at genstarte.

Læs også:

Sådan får du de bedste pladser på flyrejsen 

Her er de mega-fede fly, som du bare skal flyve med

Her er de fede gadgets til din forretningsrejse




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kontorchef til modernisering af SKAT Ligning

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere