Gigant-tab til dansk teleudvikler

Underskud på 51 millioner kroner og en omsætning på syv. Salget står helt stille for Ibsen Photonics, som udvikler udstyr til optisk telekommunikation, og der er ingen lysning umiddelbart forude.

71 arbejdspladser reddet, og det meste af virksomheden lever videre.

Sådan lød det for halvandet år siden, hovedbudskabet fra ledelsen i det tidligere Ibsen Micro Sctructures i Farum, da den daværende ejer, amerikanske ADC Telecommunication, for halvandet år siden besluttede sig til at lukke den danske forretning.

Men det skulle vise sig sværere end som så at redde arbejdspladserne i virksomheden, som udvikler udstyr til teleselskabernes optiske netværk.

ADC Telecommunication købte det daværende Ibsen Micro Structures for 650 millioner kroner på højden af boblen i telebranchen i 2000.

45 fyret

Det første regnskab for det nye selskab, der i dag hedder Ibsen Photonics, viser, at det måske ikke var helt dumt af amerikanerne at vinke farvel til den enorme købssum og skynde sig ud af landet.

Tabene fortsætter nemlig med de nye investorer, hvor ventureselskaberne 3i og Dansk Kapitalanlæg bidrager med langt hovedparten af midlerne.

Regnskabet for de første 14 måneder med Ibsen Photonics viser et tab på 51 millioner kroner, og omsætningen kunne ikke engang kravle op på syv millioner kroner.

Ledelsen, der blandt andet tæller manden, der lægger navn til firmaet, Per Ibsen, har for længst taget konsekvensen. De udbetaler ikke længere løn til 71 medarbejdere, for der er kun 26 tilbage. Resten er fyret.

Administrerende direktør Torben Jacobsen er langt fra stolt af regnskabet. Han kan kun konstatere, at "markedet er gået helt i stå".

Udlejer renrum

I praksis betyder det, at Ibsen Photonics ikke kan sælge det måleudstyr, som kan måle lysstyrken på forskellige bølgelængder (DWDM-teknologi) i optiske netværk. Derimod er der stadig lidt salg i de såkaldte fasemasker, som Ibsen sælger, og som indgår i produktionsudstyret, når komponenter til DWDM-netværk bliver fremstillet.

Ibsen Photonics forsøger at redde lidt omsætningen i land ved at leje lokalerne i Farum ud. De tæller først og fremmest nogle af landets største renrumsfaciliteter.

Samtidig vil Ibsen udnytte sin kompetence i andre brancher end den kriseramte telesektor. Hvad det konkret går ud på, bevarer Torben Jacobsen som en hemmelighed, men der er indgået et udviklingspartnerskab med den japanske virksomhed Hamamatsu Photonics.

Torben Jacobsen ønsker heller ikke at byde på, hvordan de økonomiske resultater i år bliver. Dog er han sikker på, at tabet bliver mindre end sidste år.

Pengene ved at slippe op

Det er også helt nødvendigt, for ellers slipper pengene på bankbogen op. Sidste års gigantunderskud har trukket egenkapitalen i rødt med 39 millioner kroner, men Dansk Kapitalanlæg og 3i står bag ansvarlig lånekapital på yderligere 44 millioner kroner. Samlet giver det fem millioner kroner at trække på.

- Vi kan ikke bede folk om at investere i en virksomhed af denne type i øjeblikket, fortæller Torben Jacobsen og udelukker dermed, at der er ny kapital på vej til Ibsen.

Direktøren tror fortsat på, at der før eller senere bliver efterspørgsel på produkter til optiske telenetværk igen. De optiske netværk kan nemlig transportere langt større mængder data end kobberkabler, som i dag benyttes de fleste andre steder end i teleselskabernes hovednetværk.

- Men jeg ved ikke, hvornår efterspørgslen kommer i gang igen, erkender Torben Jacobsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere