Norge skifter til open source

Den norske regering har netop fremlagt en ambitiøs plan for indførelse af open source i det offentlige.

I går fremlagde den norske regering en plan for indførelse af open source i den offentlige sektor i Norge. Senest i 2009 skal alt være baseret på åbne standarder.

»Proprietære formater vil ikke længere være acceptable i kommunikationen mellem borgere og regeringen,« sagde den norske moderniseringsminister Morten A. Meyers mandag ifølge nyhedstjenesten digi.no.

Efter planen skal alle virksomheder i den offentlige sektor inden udgangen af 2006 udarbejde planer for brug af åben kildekode, og senest i 2009 alle it- og informationssystemer i den offentlige sektor være baseret på åbne standarder.

Morten Kjærsgaard, der er formand for Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL) mener, det er en meget spændende udvikling, men er samtidig bekymret på den danske it-industris vegne.

»ITEK og IT-brancheforeningen siger, at det går bedre med den danske it-ledighed, men det gør det ikke, og sandheden er, at softwareudvikling baseret på åbne standarder er mere arbejdskraftintensiv og derfor kan skabe it-arbejdpladser,« siger Morten Kjærsgaard til ComON.

Han påpeger, at åbne standarder, foruden en lavere it-ledighed, vil give interoperabilitet i den offentlige sektor og vil udvikle en hjemlig it-vidensbaseret sektor, som kan danne basis for dansk eksport af åbne systemer.

»Hvis der kom fokus på mulighederne ved åbne standarder, kunne man forestille sig, at vi ville kunne eksportere software på samme måde som vi tidligere har eksporteret sociale systemer, vindmøller eller landbrug. Men toget er snart ved at være kørt, og så mister vi de potentielle eksportordrer til for eksempel Norge eller Spanien,« siger Morten Kjærsgaard og påpeger, at der herhjemme har der været en del ord, men ikke så meget handling.

Der er Stortingsvalg i Norge den 12. september i år, og den ambitiøse målsætning om et offentligt Norge på åbne standarder vil være betinget af om Morten A. Meyers bliver siddende efter valget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere