Tele2 udnytter momsfidus i Danmark

Den danske statskasse kan gå glip af store indtægter fra telebranchen, efter landets næststørste fastnetselskab, Tele2, i dag lod en dattervirksomhed udnytte EU-regler til at slippe for at betale dansk moms. Selskabet giver de billigste tilbud til privatkunder, så konkurrenterne kan blive tvunget til at følge med.

Tele2, Danmarks næststørste teleselskab på fastnettet, udnytter et skattely på den portugisiske ø Madeira.

Tele2 flytter ikke selv til Madeira, men slipper sit datterselskab Alpha Telecom løs på det danske telemarked med de hidtil laveste priser til private danskere.

Alpha Telecom udnytter EU-lovgivningen til at sende regninger fra Madeira, hvor momsen kun er 13 procent. Herhjemme er den 25 procent.

Det betyder, at Alpha Telecom, som fra næste uge vil operere under navnet Tango, kan tilbyde telefonsamtaler i Danmark til 17 øre i minuttet om dagen og 9 øre om aftenen.

Samme fidus bruger Universal Telecom, som ved årsskiftet fik skatteminister Svend Erik Hovmand (V) til at rejse problemet i EU.

Tele2: Vi kan ikke se passivt til
Nu er der imidlertid ikke tale om et lille og ukendt teleselskab, men derimod om et af de største, og det kan tvinge konkurrenterne til at reagere. Følger de alle sammen med ud af landet, kan staten gå glip af 3,5 milliarder kroner i momsindtægter for danskernes telefonsamtaler.

- Her har vi set, at der findes en mulighed i markedet, som andre er gået ind i. Så kan vi ikke stå og se passivt til, siger Niclas Palmstierna, administrerende direktør for Tele2 i Danmark.

Han mener ikke, at selskabet løber fra sine forpligtelser over for den danske stat, men ser det også som en samfundsopgave at skaffe billige telefonsamtaler til danskerne.

Nej til at være sidste dinosaur

Formanden for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, koncerndirektør Allan Koch fra Sonofon, giver Tele2 ret i, at teleselskaberne kan blive tvunget ud i momsfidusen, hvis den er nødvendig for deres egen forretning.

- I sidste ende kan vi ikke lade stå til, når andre selskaber kan få rabat på 12 procent. Det er fantastisk meget i telemarkedet, hvor der bliver arbejdet med små marginaler, forklarer Allan Koch.

Som Sonofon-direktør synes han ikke, at det er hensigtsmæssigt, hvis han skal medvirke til at betale moms i et andet land for teleydelser, der bliver produceret her i landet. Sonofon har heller ingen planer om at udnytte EU-reglerne til at flytte i momsly.

- Men hvis vi ikke kan ikke klare os på anden vis, så må vi også ty det til. Det nytter ikke noget at være den sidste dinosaur, konstaterer Allan Koch.

Han mener, at det mest hensigtsmæssige vil være, hvis momsen blev den samme i hele EU.

Det står imidlertid ikke på den politiske dagsorden, fordi det vil være alt for dyrt for den danske stat.

På EU-Kommissions dagsorden

Den anden store udfordrer til TDC's fastnetforretning, Telia, har ingen planer om at flytte til Madeira eller et andet EU-land med lavere momssats.

- Vi synes ikke, at det er den måde, man driver forretning på i Danmark. Vi tror også, at kunderne synes, at det er uetisk at modtage fakturaer, som der står et andet lands moms på, siger Peter Bredgaard, administrerende direktør for Telia Networks.

Alligevel er Svend Erik Hovmand bekymret over momsfidusen, og et politisk flertal har argumenteret for, at Danmark skal forsøge at få den afskaffet.

- Vi har bragt det frem, så det nu står på kommissionens dagsorden, fortæller kontorchef Karsten Aasberg Karlsen, Skatteministeriet.

Han tør ikke spå om, hvorvidt det vil lykkes Danmark at stoppe momsfidusen, og hvornår det i givet fald kan ske.

Karsten Aasberg Karlsen påpeger dog, at kun Madeira har den lave momssats, mens den er højere i selve Portugal og alle andre EU-lande. Derfor kan det vise sig lettere at få de andre lande med på en ordning for Madeira, mens det omvendt vil være meget besværligt at ændre hele momsdirektivet.

Kontorchefen understreger også, at både Universal Telecom og Alpha Telecom opererer i mange lande, og det kan gøre det lettere for Danmark at få de store lande med på at stoppe momsfidusen.

Alpha Telecom har eksisteret siden 1996 og blev tidligere på året opkøbt af Tele2-koncernen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere